• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okrenimo se knjizi!

Grčki akademik Tanasis Valtinos i srpski pisac Dragan Velikić otvorili su u ponedjeljak 54. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

 Okrenimo se knjizi! Izvor: MONDO

Sajam je otvoren porukom da je knjiga najvažnije mjesto susreta, različitih mišljenja i ideja, u svim vremenima i prostorima.

"Knjižare se po Srbiji danas ili zatvaraju, ili opstaju kao prodavnice mješovite robe. Uprkos tome, Beogradski sajam knjiga je knjižara koja ne samo da opstaje, već iz godine u godinu raste, postajući najveće odredište koliko za pisce i čitaoce, toliko i za izdavače iz čitavog regiona", rekao je Velikić na svečanom otvaranju.

Komentarišući podatke da na sajmu izlaže oko 800 izlagača, sa više od 7.000 novih naslova, da ima petnaestak nacionalnih štandova, i da se očekuje 150.000 posjetilaca, Velikić je rekao da je "očigledno da u Srbiji postoji jedna nedjelja u godini kada knjiga jeste događaj bez premca".

Uz konstataciju da knjiga jeste roba, Velikić je podsjetio da u tom lancu od pisca do čitaoca "jedini koji i dalje ne žive od knjige, već sa knjigom, jesu pisci, prevodioci i čitaoci".

"Bez njih ne bi bilo književnosti, koja se ne vrednuje jedinicama mjerenja robe i profita i zbog njih, knjiga će ostati nešto mnogo veće i vrijednije od obične robe", poručio je Velikić.

Akademik Valtinos je, u ime Grčke, koja je ove godine počasni gost Sajma, izrazio zadovoljstvo što se nalazi među ljubiteljima književne umjetnosti i zahvalio na počasti koja je ukazana njegovoj zemlji i njenim stvaraocima.

On je istakao je da su Grci i Srbi oduvek njegovali prijateljske veze, "čak i u teškim vremenima", ocijenivši da je jedan od najvažnijih razloga za to duhovno srodstvo dva naroda.

"U prazničnom duhu u narednih nekoliko dana desiće se poznanstva, uspostaviće se kontakti, potpisaće se ugovori, ne bračni, oni književni, što naravno ne umanjuje zavodnički karakter koji ima svaki praznik, jer umjetnost, a posebno književnost, uvijek je iskaz ljubavi", rekao je Valtinos.



Na Sajmu knjiga ove godine gostuje 12 pisaca i 40 izdavača iz Grčke.

Među inostranim učesnicima Sajma su izdavači iz 24 zemlje, među kojima su gosti iz Švedske, Japana, Kanade, Kine, Rusije, Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Švajcarske, Izraela, Brazila, Irana, kao i iz zemalja regiona. Pogledajte galeriju sa otvaranja!

Cijena pojedinačnih ulaznica za Sajam knjiga ove godine je 250 dinara, dok se grupne posjete naplaćuju po 150 dinara. Cijena korišćenja parkinga je 100 dinara po satu.

Ove godine svakodnevno će biti organizovane i "Ćaskaonice", odnosno susreti pisaca iz regiona, kritičara i teoretičara sa čitaocima.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop