• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo iskopavanje Lorkine grobnice

Forenzički stručnjaci počeli su na jugu Španije ekshumaciju neobilježene grobnice u kojoj se možda nalaze ostaci Federika Garsije Lorke.

 Počelo iskopavanje Lorkine grobnice Izvor: MONDO

Proslavljeni pjesnik je ubijen na početku Španskog građanskog rata.

Tim forenzičara počeo je pripremne radove čišćenja terena za ozbiljne radove, rekla je arheolog Sara Gil, dok je predsjednik lokalnog udruženja rođaka nestalih u građanskom ratu naveo da će iskopavanje početi kasnije ove nedjelje.

Nije, međutim, poznato da li će ostaci Lorke ikada biti identifikovani budući da se njegova porodica protivi iskopavanju.

Cilj iskopavanja u blizni grada Granada je pronalaženje i identifikovanje ostataka nekolicine ljudi koji su poput Lorke bili pogubljeni u prvim danima građanskog rata i za koje su vjeruje da su bili pokopani s njim.

Lorku i druge ljude su u blizini Grande ubili pripadnici jedinice lojalne generalu Fransisku Franku. Proslavljeni pjesnik je jedna od najpoznatijih žrtava rata od 1936. do 1399. godine koji i dalje izaziva podjele u Španiji.

Špansko Udruženje za oživljavanje istorijskog sjećanja počelo je od kraja 1990-ih da radi na lociranju grobova nestalih u ratu. Ta organizacija je saopštila da je do sada identifikovala ostatke oko 1.700 ljudi.

Lorka nije bio član neke političke partije ali je bio povezivan s ljevicom. Njegovo djelo, kao i činjenica da je bio homoseksualac, znatno su iritirali tadašnje desničarske krugove i izložili ga opasnostima kada je rat izbio 1936. godine. (Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop