• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova knjiga vladike Grigorija

Knjiga "Priča o starom kralju" episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, promovisana je u ponedjeljak u Banjaluci.

 Nova knjiga vladike Grigorija Izvor: MONDO

Ova knjiga dobila je i nagradu za najtraženiji naslov na štandu Republike Srpske na 54. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji je zatvoren u nedjelju.

Uručivši Povelju uspjeha episkopu Grigoriju, ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da mu je drago da je sva aktivnost koju je Ministarstvo imalo na ovogodišnjem sajmu knjige rezultirala ovom književnom večeri, za koju je bila premala i velika sala banjalučkog Banskog dvora.

"Ova knjiga kojoj večeras dodjeljujemo Povelju, svakako je novi podsticaj pisanoj riječi i izdavačima i zato najiskrenije čestitke autoru, u stvarnom uvjerenju da ovo jeste potpuna renesansa knjiženosti u RS", rekao je ministar Kasipović.

Vladika Grigorije je kazao da knjiga ima više poruka, ali da je osnovna ona da nas Bog voli i da nam je usadio ljubav, što je najveće blago koje imamo.

Komentarišući ocjene da je knjiga "bajka za odrasle", vladika Grigorije je rekao da mu to mnogo prija.

"Bajka je nešto u šta bježimo, odnosno čemu svi čeznemo, ali jedna dobra bajka u kojoj jednostavno želimo da zaboravimo nespokoj, tugu, muku, žalost i nevolje ovog života u kojem živimo", rekao je vladika Grigorije.

Jedan od recenzenata profesor doktor Irena Arsić ocijenila je da u knjizi ima epskog predanja i legendi, dokumentarne proze i srpske istorije, iako se Srbi ne spominju konkretno.

"Završava se u paraboli, a možda i u bajci. U knjizi se mogu naći i biografski elementi autora, kroz srodnost sa prirodom i narodom", kazala je Arsićeva.

Glumac i režiser Nikola Pejaković rekao je da je imao privilegiju da čita knjigu u rukopisu, tako da nije vidio konačnu verziju, ali da je to jedna u nizu knjižica koju je dobio da pročita od vladike u procesu rada na nekom budućem filmu.

"To je zanimljiva priča o jednom mladom čovjeku, koji je u naponu snage, mladom vladaru koji dolazi starom vladaru i traži od njega savjet", napomenuo je Pejaković.

Pejaković kaže da nije znao da je knjiga najtraženija na sajmu, ali da je vladika svojim radom, porukama ljudima i ličnom harizmom došao u poziciju da se svaka njegova riječ sluša i traži.

Urednik izdavačke kuće "Besjeda" Nenad Novaković rekao je da je "Priča o starom kralju" jedna od zanimljivih priča koja govori o ljubavi, potrebi praštanja, zajedništvu i potrebi o zajedničkom životu za bolje sutra.

"Ljubav, bratstvo, zajedništvo u dobru osnovna je poruka knjige, prvo prozno djelo vladike Grigorija na koje smo svi ponosni", rekao je Novaković.

Na promociji knjige vladike Grigorija "Priča o starom kralju" prisustvovali su ministri u Vladi RS, predstavnici vjerskog i društveno-političkog života RS, te proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop