• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeli 26. Susreti pozorišta BiH

Predstavom "Švedsko srce moje majke" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, u Brčkom su počeli 26. Susreti pozorišta BiH.

 Počeli 26. Susreti pozorišta BiH Izvor: MONDO

Poslije predstave u kojoj je upečatljivo oslikana sudbina jedne porodice koja je utočište od ratnog stradanja u BiH pronašla u Švedskoj, organizovan je okrugli sto na kojem je učestvovalo i nekoliko članova glumačkog ansambla.

"Kad čovjek izgubi jezik, izgubio je sebe. Kad ljudi hoće da žive na tuđem jeziku, oni su mrtvi. To je suština cijele priče ispričane na pozornici", rekao je na okruglom stolu jedan od glumaca u predstavi Haris Burina.

Objašnjavajaći kako je doživjela sudbinu majke, čiji je lik igrala, Faketa Salihbegović-Avdagić je istakla da se majka bolje snašla u izbjeglištvu u tuđem svijetu.

Otvaranju 26. Susreta pozorišta, na koima je predviđeno da bude izvedeno osam predstava, prethodila je pozorišno-dokumentarna izložba slika pod nazivom "Branislav Nušić na bosanskoherecegovačkim pozorišnim festivalima" povodom 145. godišnjice od rođenja tog velikog komediografa.

Otvarajući izložbu istaknuti dramski pisac Dušan Kovačević rekao je da svi likovi iz Nušićevih djela i danas žive sa nama.

Izložba je otvorena u prostorijama bivše zgrade "Šipada" u kojima je privremeno smještena Umjetnička galerija distrikta Brčko.

Ljubitelji Talijine umjetnosti u Brčkom večeras će u izvođenju glumačkog ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada moći da gledaju predstavu "Brod za lutke", koju je prema scenariju Milene Marković režirala Ana Tomović.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop