• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smotra eko- filma na Palama

Projekcijom filma "13 plus" iz Bugarske na Palama počeo Treći internacionalni festival ekološkog i turističkog filma "Jahorinafest 2009".

 Smotra eko- filma na Palama Izvor: MONDO

Na festivalu će do 2. decembra u zvaničnoj selekciji takmičarskog dijela programa biti prikazano 65 filmova iz 25 zemalja.

Festival će u Domu kulture u nedjelju u 17.00 časova zvanično otvoriti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, nakon čega će biti prikazan igrani film "Neko me ipak čeka".

Direktor festivala Mirko Despić rekao je Srni da će se projekcija ekoloških filmova održavati u Cekovića kući, dok će turistički filmovi biti prikazani u sali Skupštine opštine Pale.

"Savjet festivala turizam tumači u najširem smislu, pa će se na festivalu naći i filmovi kulturološkog turizma, filmovi o vinu, o velikim i poznatim svetilištima, kao i sportski filmovi", rekao je Despić, dodavši da su turistima danas poznati muzeji, manastiri i svetilišta, te sportski događaji, jednako privlačni kao banje, skijališta, mediteranska ostrva ili egzotične destinacije.

Filmska ostvarenja pratiće internacionalni žiri na čijem čelu se nalazi ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović, dok su ostali članovi dvostruki dobitnik američkog Oskara iz Velike Britanije Kolin Artur, šef katedre za ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Sulejman Redžić, dramaturg i filmski kritičar iz Srbije Božidar Zečević i režiser i pisac iz BiH Ratko Orozović.

Najboljim ekološkim filmovima žiri će dodijeliti nagrade, zlatnu, srebrnu i bronzanu lincuru, najbolji turistički filmovi dobiće priznanja zlatnu, srebrnu i bronzanu borovnicu, dok će najboljim promotivnim spotovima biti dodijeljen zlatni, srebrni i bronzani javor.

Najboljem festivalskom ostvarenju biće dodijeljen Gran pri.

Takmičarski dio programa pratiće niz pratećih manifestacija u vezi ekologije i turizma. Režiseri, producenti, direktori srodnih festivala iz cijelog svijeta, novinari i turistički radnici imaće priliku da se takmiče u kuvanju pasulja, lovačke čorbe i "pečenju rakije" na tradicionalan način.

Planiran je i obilazak olimpijskih borilišta, održavanje Okruglog stola o temi "Ekologija, turizam i održivi razvoj", kao i edukativni seminar "Savremeni svjetski trendovi u proizvodnji turističkih filmova".

Ovo je prvi put da su u projekat organizacije jedne kulturne manifestacije u BiH zajedno ušli Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske , Federalno ministarstvo životne sredine i turizma, Grad Istočno Sarajevo i Sarajevo, opština Pale kao domaćin festivala i Foča, kao jedna od najperspektivnijih opština za razvoj turizma u BiH, te Olimpijski centar Jahorina.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop