• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena najstarija piramida

U južnom dijelu Meksika je pronađen moguće najstariji piramidalni grob na američkom kontinentu, čiju starost arheolozi procjenjuju na oko 2.700 godina.

 Otkrivena najstarija piramida Izvor: MONDO

Arheolog Emilijano Galaga tvrdi da je grob star između 500 i 700 godina prije naše ere i da u njemu i danas ima izuzetno sačuvanih ostataka čovjeka starog oko 50 godina. Riječ je o neuobičajenoj drvenoj konstrukciji piramidalnog groba.

"Mislimo da je to jedna od najranijih dosad otkrivenih piramida koje su korišćene kao grobna mjesta, ne samo u religiozne svrhe", rekao je Galaga agenciji AP.

Prehispanska civilizacija je stepenaste piramide uglavnom koristila kao reprezentativna kultna mjesta, a na vrhu, simbolično blizu nebu, nalazio se hram.

Ostaci takvih stepenastih piramida, a što je još značajnije čitavih urbanih gradskih cjelina, pronađeni su tek krajem 19. i početkom 20. vijeka u zemljama srednje i južne Amerike.

Ovo najnovije arheološko otkriće pripada lokalitetu Čiapa de Korso, u južnoj meksičkoj državi Čiapas. Vjeruje se da je bar 1.000 godina starije od dosad najstarije poznate slične piramidalne grobnice, takođe, u Čiapasu.

Arheolozi smatraju da je tijelo u njemu zemni ostatak moguće najvišeg vjerskog poglavara u Čiapa de Korsou, jer je bio sahranjen u kovčegu od kamena, sarkofagu, natkrivenom drvenom konstrukcijom u formi piramide, koja je danas urušena.

Otkriće je utoliko interesantnije jer su do njega arheolozi došli iskopavajući drugu piramidu, u čijoj su unutrašnjosti našli ovu sa kamenim sarkofagom. Grob je pronađen na šest do sedam metara ispod vrha piramide, što je takođe neočekivano.

Na tijelo čovjeka postavljeno je tijelo otprilike jednogodišnjeg djeteta i oko 20 godina starijeg muškarca koji je vjerovatno bio žrtvovan, o čemu svjedoče ostaci na tijelu.

Glavno tijelo u grobu je okićeno ogrlicama, narukvicama i perlama od ćilibara, obradjenih ornamentima. Lice mu je bilo prekriveno posmrtnom maskom sa staklastim očima.

U neposrednoj blizini je i grob žene, takođe stare oko 50 godina, čije je tijelo jednako ukrašeno ornamentisanim nakitom.

Arheolozi vjeruju da u području La Venta ima još takvih grobova i da imaju još puno posla da svijetu otkriju istorijsko kulturno naslijeđe. Tvrde da su to ostaci kulture naroda Olmeka, a da su najmanje istraženi zbog toga što su mnoga njihova bivša staništa plavljena, pa je voda "uzela danak".

"Olmečka kultura nije istražena koliko joj dugujemo", izjavila je Linet Louv, arheolog meksičkog Nacionalnog autonomnog univerziteta, koja je učestvovala u iskopavanju neobične piramidalne grobnice.

"Postoje istražitelji koji bi voljeli da dođu do dokaza o direktnim vezama Olmeka i Maja, ali to je zasad teško na osnovu arheoloških nalaza koje imamo", tvrdi arheolog Lisa Lucero sa Univerziteta Ilinoj, koja nije učestvovala u projektu Čiapa de Korso, ali pomno prati i analiza šta se tamo otkriva.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop