• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba sa feminističkim "šmekom"

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Muzeju savremene umjetnosti RS večeras je otvorena izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" u kojoj su uvrštena djela britanskih umjetnica iz kolekcije Britanskog savjeta, kao i lokalnih umjetnica iz kolekcije MSURS.

 Otvorena izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Otvaranju su prisustvovali brojni posjetioci i ljubitelji kulture, ali i visoki zvaničnici, poput predsjednice RS Željke Cvijanović, ambasadora Velike Britanije u BiH Metju Filda, ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka, ministra energetike i rudarstva u Vladi RS Petra Đokića, i drugih...

Na otvaranju izložbe, koja preispituje zastupljenost i vidljivost žena na savremenoj umjetničkoj sceni, ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild obratio se prisutnima sljedećim riječima:

"Dobro veče, ja sam Metju Fild, ja sam britanski ambasador, ja sam otac, ja sam feminist...", nakon čega su ga posjetioci banjalučke MSURS nagradili burnim aplauzom.

Fild je rekao da je ovom izložbom, poslije veoma uspješnih postavki Demijena Hersta i Grejsona Perija, nastavljena odlična saradnja između Britanskog savjeta i Muzeja Savremene umjetnosti RS.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je naročito zadovoljna što je ova izložba okupila umjetnice iz Britanije, ali i sa naših prostora.

"Ono što daje posebnu dimenziju i težinu ovom događaju je to što je izložba otvorena uoči 8. marta. Ja kao žena, koja sam se u više navrata bavila onim što tredicionalno nazivaju muškim poslovima, željela bih da taj 8. mart vremenom više dobija na suštini, a manje na formalnosti. Mislim da upravo na ovaj način, znači preko umjetnosti, možemo doći do tog cilja", istakla je Cvijanovićeva.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO



Izložba "Cvijet je najljepši kad je neubran" dobila je ime po radu banjalučke umjetnice Sandre Dukić, prve femininističke umjetica čija su djela uvrštena u kolekciju MSURS.

Njeni radovi preispituju tradicionalne poglede na ulogu žene u našem društvu, stavljajući klišeizirane parole o ženema i ženstvenosti u novi kontekst.

"Te narodne mudrosti, poput 'Kobila se prvo pomiluje pa se onda zajaši' ili 'Žensko dijete, tuđa sreća', oduvijek su mi bile interesantne, a moji radovi ne predstavljaju ništa drugo nego njihovo stavljanje u neki novi kontekst", rekla je Sandra Dukić za MONDO.

Od britanskih umjetnica u ovu izložbu su uvrštene svjetski poznate autorke, poput Trejsi Emin, Sare Lukas, Rejčel Vajtrid, Lubaine Himid i Džilijan Vering, a od umjetnica koje pripadaju prostoru nekadašnje Jugoslavije posjetioci MSURS mogu vidjeti djela Kose Bokšan, Nives Kavurić Kurtović, Biljane Gavranović, Margarete Kern, Lale Raščić, Sandre Dukić, Borjane Mrđa, Kate Mijatović, i drugih.

Izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" otvorena je do 27. maja.

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop