• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučite lijepo pisanje: Lektori poklanjaju besplatan kurs kaligrafije

Autor mondo.ba

Udruženje lektora Republike Srpske svojim pratiocima i prijateljima poklonilo je besplatan kurs kaligrafije koji je održala Silvana Ručnov, beogradska umjetnica

 Kurs kaligrafije Udruženje lektora RS Izvor: Udruženje lektora Republike Srpske

Kaligrafija podrazumijeva vještinu lijepog pisanja, a ovaj onlajn program zamišljen je kao učenje i usavršavanje ćiriličkog krasnopisa i to u dva časa po tridesetak minuta. Kurs možete pronaći na Fejsbuk stranici Udruženja (ćirilicom).

Prvi dio kursa objavljen je danas a drugi dio će biti objavljen sutra. Kursu je prethodilo takmičenje u najljepšem ćiriličkom rukopisu koje je trajalo 15 dana a podrazumijevalo je da učesnici svojim rukopisom ispišu omiljeni citat ili stih i pošalju ga Udruženju. Nakon glasanja, proglašene su i pobjednice: Slavica Radoš iz Berkovića, Milica Dragić iz Prijedora i Tijana Trklja iz Bileće.

Njihove vješte i lijepe rukopise možete pronaći na Fejsbuk stranici Udruženja.

Udruženje lektora Republike Srpske postoji od 2018. godine i bavi se pitanjima pravopisa i promovisanjem srpskog jezika, pisma i kulture. Osnovali su ga Aleksandra Savić i Aleksandar Materić, profesori srpskog jezika i književnosti i lektori i Biljana Babić i Dragomir Kozomara, profesori na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci.

Sada broji nekoliko desetina lektora i profesora srpskog jezika i književnosti iz Republike Srpske koji su zaposleni u školama, izdavaštvu, medijima, institucijama i privatnim kompanijama. Dosad je Udruženje predstavilo projekte Jatolog (aplikacija za konvertovanje ekavice u ijekavicu, u saradnji sa kompanijom Lanako) i Jezikolovac (brošura sa rješenjima pravopisnih nedoumica, u saradnji sa Odjeljenjem za kulturu, turizam i socijalnu politiku Banje Luke; zvučno izdanje u saradnji sa Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica Republike Srpske). Pored toga, Udruženje svake godine organizuje razne konkurse čiji je cilj promocija jezičke kulture, srpskog jezika i pisma.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop