• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska ćirilica prevazišla internet prepreke: Preuzmite je besplatno!

Autor mondo.rs

Preuzmite ćirilički font, koji je u potpunosti u skladu sa konvencijom srpske ćirilice i spreman za upotrebu na internetu.

 Srpska ćirilica na internetu Izvor: MONDO / RNIDS

Srpska ćirilica tj. ćirilički fontovi na internetu dosad su najčešće bili manje ili bolje prilagođeni derivati ruskih fontova.

Iako je to za mnoge bilo prihvatljivo slova kakva su “g“, “d“, “p“ i “t“ često su, posebno u pisanom obliku pravila problem na internetu.

Možda će vas zanimati

Zbog toga je bilo potrebno preduzeti mere da se stvori pismo ili porodica ćiriličkih pisama, koja su u skladu sa konvencijom srpske ćirilice. Ti fontovi moraju biti lako povezivi sa veb stranama i potrebno je da se dobro učitavaju.

Google kompanija je ponudila određene ćirilične fontove za internet i to nekoliko njih, ali su i oni svi uglavnom izvedeni iz ruskog pisma, mada se u praksi mogu pronaći i primeri izvođenja srpske ćirilice iz bugarskog pisma. Veliki problem sa kojim se naša ćirilica dosad susretala jeste činjenica da su na njoj radili stranci, odnosno na njenom prilagođavanju i izvođenju iz drugih pisama, što je posebno vidljivo u Microsoft Word i drugim Microsoft programima, zbog čega je bilo neophodno da domaći stručnjaci posvete vreme izradi srpskog ćiriličnog fonta zajedno sa svim njenim oblicima (kurziv i podebljan) u štampanom i pisanom obliku.

Areal RNIDS je novo ćiriličko pismo, koje se sastoji od četiri fonta, čiju je izradu omogućila Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar, predstavljeno je 28. januara u Azbuci, u okviru zdanja Doma Vukove zadužbine. Autorka fontova je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović, a fontove je moguće besplatno preuzeti sa sajta RNIDS-a.

Ovo pismo pogodno je za upotrebu i u štampi i na internetu, iako je rađeno prevashodno imajući u vidu upotrebu na internetu.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Areal RNIDS kreiran kao slabserifno pismo sa četiri fonta, jer se slabserifna i sanserifna pisma najčešće koriste na internetu. Tokom izrade fonta kontinuirano je testiran digitalni prikaz, zbog čega se pismo izuzetno dobro prikazuje i čita na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona putem kojih najčešće pristupamo internet sadržajima. Novo pismo pogodno je za sve digitalne sadržaje, za upotrebu u softverima za kreiranje i uređivanje teksta, uključujući i profesionalne softvere za tekst i grafiku.

Ovo je prvo ćiriličko pismo prevashodno namenjeno upotrebi na internetu čiju je izradu omogućila Fondacija RNIDS, a u planu je da se povodom obeležavanja rođendana .СРБ domena nastavi praksa poklanjanja kvalitetnih ćiriličkih fontova.

Ćirilički internet domen .СРБ je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .РФ, to je drugi internet domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS