• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje "Bridž fest 2009"

Međunarodni filmski festival "Bridž fest 2009" svečano će biti otvoren danas na platou ispred Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu.

 Počinje "Bridž fest 2009" Izvor: MONDO

Predsjednik žirija Međunarodnog filmskog festivala "Bridž fest 2009" Adrian Belić danas je izrazio zadovoljstvo što je dio ove manifestacije na kojoj će biti prikazana 33 filmska ostvarenja, "u kojima se nalazi za svakoga po nešto".

"Zadovoljstvo mi je biti dio tima festivala koji ima za cilj stvaranje mostova među ljudima različitih zemalja. Festival nudi raznolika ostvarenja od visokobudžetnih holivudskih filmova do kratkih niskobudžetnih ostvarenja, što znači da za svakoga ima po nešto", rekao je na konferenciji za novinare Belić, koji je američki producent, čiji je dokumentarni film "Džingis bluz" bio nominovan za "Oskara" 1999. godine.

Član žirija, holandski producent Fric Hakema rekao je da Festival u Istočnom Sarajevu nudi spoj raznolikih kultura, naglasivši da mu je posebno zadovoljstvo što su u publici i režiseri kratkih filmova koji mogu razmjeniti svoja iskustva.

Hakema je rekao da je veoma zainteresovan da vidi kako će filmska publika u Istočnom Sarajevu reagovati na različita filmska ostvarenja, naglasivši da su dobre priče upravo te koje određuju uspjeh filmskog ostvarenja.

Direktor Festivala Denis Cvitičanin istakao je da će tokom ove trodnevne manifestacije u takmičarskoj konkurenciji biti prikazana 33 dugometražna, kratkometražna i animirana filma iz cijelog svijeta.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će film "Gran Torino" Klinta Istvuda biti premijerno prikazan u BiH.

Španski režiser Antonio Hens, koji na festivalu učestvuje sa filmom "Klandestinos", rekao je da je kinematografiju Balkana upoznao kroz filmove Emira Kusturice.

On je izrazio zadovoljsvo što je u BiH i što učestvuje na festivalu koji ima za cilj stvaranje mostova među ljudima, koji su, kako je rekao, zaslužni što se u njegovoj zemlji snimi više igranih filmova nego u bogatijim zemljama kao što je Njemačka ili Francuska.

Nakon svečanog otvaranja, u sali Kulturnog centra biće održana projekcija filma "Maradona", reditelja Emira Kusturice.

U okviru konkurencije dugometražnih filmova biće prikazani, između ostalih, i igrani filmovi "Čudesni slučaj Bendžamina Batona", "Gran Torino", "Jurijev dan" i "Trikovi", dok će u sekciji animiranih filmova najmlađa publika imati priliku da uživa u filmovima poput "Madagaskara" i "Kung-fu panda".

U sekciji kratkometražnih filmova biće prikazano 15 ostvarenja autora iz Indije, Kanade, SAD, Holandije, Španije, Njemačke i drugih zemalja.

Osim u Istočnom Sarajevu, projekcije će biti održane i na Palama, te na Jahorini, a kao prateći dio festivala najavljeno je održavanje Radionice za pisanje scenarija i produkciju.

Festival će biti zatvoren proglašenjem najboljih filmskih ostvarenja i dodjelom nagrada te koncertom Željka Joksimovića i Jelene Tomašević u Istočnom Sarajevu 10. maja.

Organizatori "Bridž festa 2009" su Grad Istočno Sarajevo i njegove opštine, Društvo za civilne aktivnosti "Stela" i "Bridž fest" iz kanadskog grada Vankuvera.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop