• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren filmski festival "Bridž fest 2009"

Američki filmski producent Adrian Belić otvorio je večeras u Istočnom Sarajevu Prvi međunarodni filmski festival "Bridž fest 2009".

 Otvoren filmski festival "Bridž fest 2009" Izvor: MONDO

Na festivalu će biti prikazana 33 filmska ostvarenja, "u kojima se nalazi za svakoga po nešto".

Mnogobrojnu publiku na platou ispred Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu pozdravio je gradonačelnik Vinko Radovanović koji je izrazio zadovoljstvo da u ime grada zaželi uspješan početak ovog festivala.

"Svjedoci smo početka najvećeg kulturnog događaja u regionu po kome će Istočno Sarajevo biti prepoznatljivo, jer je riječ o jednom od najznačajnih događaja do sada u ovom gradu", rekao je Radovanović.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač, obraćajući se u ime Organizacionog odbora, istakao je da je siguran da će ovaj festival u budućnosti postati pravi brend grada Istočno Sarajevo.

Gojko Drašković, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo izrazio je zadovoljstvo što u svijet ide lijepa slika Istočnog Sarajeva.

"Ovo pokazuje da smo spremni napraviti dobru stvar u našem gradu. Opština Istočno Novo Sarajevo ponosna je što će većina događaja biti na području ove opštine", rekao je Drašković.

Direktor Festivala Denis Cvitičanin predstavio je članove žirija koji čini predsjednik Adrian Belić, Nevena Džonlić iz Srbije i Fric Hakema, holandski producent, te izrazio zadovoljstvo što festival spaja kulture i religije iz cijelog svijeta.

Džonlićeva je istakla da je u Istočno Sarajevo počinje filmska "čarolija" za koju se nada da će dobiti tradicionalni karakter.

Nakon svečanog otvaranja u 21.00 časova u sali Kulturnog centra biće održana premijera filma "Maradona" Emira Kusturice, a mnogobrojne građane na pozornici zabavljaće beogradska grupa "Flamingosi".

Cvitičanin je danas istakao da će tokom ove trodnevne manifestacije u takmičarskoj konkurenciji biti prikazana 33 dugometražna, kratkometražna i animirana filma iz cijelog svijeta.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će film "Gran Torino" Klinta Istvuda biti premijerno prikazan u BiH.

Španski režiser Antonio Hens, koji na festivalu učestvuje sa filmom "Klandestinos", rekao je danas da je kinematografiju Balkana upoznao kroz filmove Emira Kusturice.

On je izrazio zadovoljsvo što je u BiH i što učestvuje na festivalu koji ima za cilj stvaranje mostova među ljudima, koji su, kako je rekao, zaslužni što se u njegovoj zemlji snimi više igranih filmova nego u bogatijim zemljama kao što je Wemačka ili Francuska.

U okviru konkurencije dugometražnih filmova biće prikazani, između ostalih, i igrani filmovi "Čudesni slučaj Bendžamina Batona", "Gran Torino", "Jurijev dan" i "Trikovi", dok će u sekciji animiranih filmova najmlađa publika imati priliku da uživa u filmovima poput "Madagaskara" i "Kung-fu panda".

U sekciji kratkometražnih filmova biće prikazano 15 ostvarenja autora iz Indije, Kanade, SAD, Holandije, Španije, Njemačke i drugih zemalja.

Osim u Istočnom Sarajevu, projekcije će biti održane i na Palama, te na Jahorini, a kao prateći dio festivala najavljeno je održavanje Radionice za pisanje scenarija i produkciju.

Festival će biti zatvoren proglašenjem najboljih filmskih ostvarenja i dodjelom nagrada te koncertom Željka Joksimovića i Jelene Tomašević u Istočnom Sarajevu 10. maja.

Organizatori "Bridž festa 2009" su Grad Istočno Sarajevo i njegove opštine, Društvo za civilne aktivnosti "Stela" i "Bridž fest" iz kanadskog grada Vankuvera. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop