• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krompir je prirodni prebiotik: Namirnica koju većina obožava čuva crijeva

Autor Dragana Božić

Krompir je važan za očuvanje mikrobioma creva!

 Krompir je prirodni prebiotik Izvor: printscreen/rts

Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica ne samo kod nas, već u cijelom svijetu, priprema se na mnogo različitih načina, a nedavno su ljekari razbili i jednu zabludu o tome u kom obliku je najzdraviji.

Kako se ispostavilo, ako se jede hladan, što svi izbjegavaju, daleko je korisniji za naše zdravlje nego kad je vreo.

I kora ove namirnice je izuzetno zdrava. Sadrži veliku količinu vitamina C i B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, bakra, sumpora, kao i fitonutrijente i organska jedinjenja.

Često je na lošem glasu jer obiluje ugljenim hidratima koji utiču na gojaznost, pa ga zato treba konzumirati umjereno, ali i sadrži dosta veoma važnih nutrijenata, posebno kalijuma.

Odličan je izvor vitamina. Bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C, što je posebno važno za jačanje imunološkog sistema. Pored toga, krompir ima puno antioksidanata koji štite ćelije tijela, sprečavaju oštećenja slobodnim radikalima i usporavaju proces starenja.Pomaže zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Šta su prebiotici?

Prebiotici nisu živi organizmi već materije koje ljudski organizam ne razgrađuje. Njihova razgradnja započinje tek u debelom crijevu pod uticajem bakterija. Njihovi razgradni produkti uništavaju patogene organizme i podstiču rast normalne crijevne flore.

Prirodni prebiotik

A svojstvo za koje malo ko zna a koje je od ključne važnosti za zdravlje crijeva, a samim tim i snažan imunitet jeste prebiotsko.

 Ova namirnica sadrži skrob, a koji postaje "stabilan" kada se ova namirnica ohladi. Prilikom kuvanja ili pečenja ovaj sastojak mijenja svoju strukturu. Kada se ohladi, postaje "stabilan" i djeluje kao prebiotik. Hrani dobre bakterije u crijevima, pružajući im povoljno okruženje i tako čuvajući mikrobiom crijeva.

Zahvaljujući tome, bolje se kontroliše šećer u krvi, koža se pročišćava, uspješno se kontroliše apetit, što za posljedicu ima i bolju kontrolu tjelesne težine jer se izbjegava prejedanje.

MONDO

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop