Kako izbjeći trovanje hranom i pićem u novogodišnjoj noći? Obratite pažnju na ove greške, svi ih pravimo, a ne znamo da su pogubne.
Proslave Nove godine i Božića obično obilježe i neke neprijatne posljedice poput neispavanosti, prejedanja, jutarnjeg mamurluka, nadutosti... Stručnjaci upozoravaju da zbog neumjerenosti u hrani i piću nerijetko dolazi i do trovanja, a ovo možete da izbjegnete ako se pravilno pripremite za slavlja, odaberete pravu hranu i pića
1. Pripremite se unaprijed
Za praznike se obično pripremamo dosta ranije, kako bismo izbjegli gužve u prodavnicama, pa kupujemo hranu mnogo prije nego što ćemo je pripremiti. A tako se i potkrade da je pogrešno čuvamo. Ni u kom slučaju ne ostavljajte hranu, poput mezetluka (već pripremljenog za sto) na sobnoj temperaturi. Mora da stoji u frižideru. Isto važi i za ostatke hrane koje planirate da pojedete za koji sat - nikako na sobnoj temperaturi jer će se bakterije i mikrobi razmnožiti mnogo brže nego što mislite.
2 Greške u pripremi
Kada sječemo salate i drugu hranu za novogodišnju trpezu, često koristimo istu dasku i nož, a nikako ne bi trebalo. Bakterije iz sirove ribe ili mesa mogu ući u hladne salate koje se neće termički obrađivati. Zato u kući obavezno držite nekoliko dasaka: za ribu, za meso, za povrće, za suhomesnato i sir. Obavezno dobro operite daske i noževe nakon upotrebe.
3. Miješanje različitih namirnica
Veoma je opasno stavljati ostatke različitih jela u istu posudu. Domaćice često pokušavaju da uštede prostor i spasu se nepotrebnog pranja sudova, pa stavljaju ostatke različitog jela u jednu činiju. Na ovaj način samo ubrzavate razmnožavanje bakterija.
4. Previše salata
Većina naših zimskih prazničnih salata sadrži veliku količinu konzervisanih, kiselih, masnih namirnica - konzervisani grašak, kukuruz, krastavce, kobasice, majonez... Sve ovo pogoršava dejstvo alkohola i to veoma brzo, i može da izazove ozbiljno trovanje hranom. Zato je najbolje da ne pretjerujete ni u količini ni u vrsti salata. Najbolje bi bilo i da se odlučite za one od svježeg povrća umjesto ruske, mimoze i slično...
5. Stara konzervisana hrana
Kiseli krastavci su uvijek prisutni na novogodišnjoj trpezi. Ali, zapamtite, konzervisano povrće može da bude i te kako opasno jer postoji rizik od pojave botulinum toksina koji izaziva botulizam, veoma ozbiljnu bolest sa fatalnim posljedicama. Provjerite rok trajanja na teglama i konzervama, ako je riječ o domaćoj zimnici koja je "pretekla" od prošle zime - bacite je!
6. Morski plodovi
Riba i morski plodovi izazivaju najteža i najopasnija trovanja. Zbog toga treba biti posebno pažljiv sa njihovim odabirom i pripremom. Bolje je da izbjegavate školjke, one se vrlo brzo pokvare. Riba takođe može biti opasna, ako nije skladištena na "pravi" način, lako postaje "otrovna".
7. Pretjerivanje
Kada se prejedate i pijete previše alkohola, to je žestoki udarac na vaš probavni sistem, ali i organizam u cjelini. Nije problem samo ako je hrana "sumnjivog" kvaliteta i ispravnosti. Trovanje možete da dobijete i od najkvalitetnijih namirnica i pića ako pretjerate. Zato, nađite mjeru da uživate u svemu ali da ne rizikujete zdravlje.
MONDO