Evo kako da izbegnete najveće rizike po zdravlje koji vrebaju u vreme praznika.
U vreme praznika, gosti nam se obično smenjuju jedni za drugima, evo kako da "baratate" hranom, kako da održavate kuhinjske površine i posuđe da biste smanjili rizik od prenosa bakterija.
Priprema za proslavu Nove godine i Božića zahteva toliko vremena i energije da sebi prosto ne možete da dozvolite da se razbolite. Ali, gomila hrane, okupljanja porodice i prijatelja povećavaju rizik od bakterijskih i virusnih infekcija. Evo kako možete da smanjite šanse da "zakačite" nešto u sezoni praznika.
Nemojte da perete meso pre pripreme
Ovo se naročito odnosi na živinsko meso, koje može da sadrži salmonelu. "Bakterije iz sirovog mesa mogu lako da pređu na kuhinjske površine, ako komad mesa ispirate pod mlazom vode, kapljice se raspršuju na sve strane, i time se povećava rizik od trovanja hranom. S druge strane, termička obrada mesa na visokoj temperaturi ubiće sve bakterije ako ih ima, tako da nema potrebe da meso perete pre pripreme. Ali, živinsko meso morate peći sve dok svi sokovi ne ispare", savetuje dr Sali Blumfild sa Londonske škole higijene i tropske medicine, prenosi "Dejli mejl".
Nemojte baš sa svima da se rukujete i ljubite
Naravno, ne možete ovo uvek da izbegnete, ali imajte u vidu da se virusne respiratorne infekcije i grip tako najlakše prenose. Rukujete se, pokupite bacile, onda protrljate oči ili nos i eto vas u problemu. One koje volite, pozdravite zagrljajem.
Redovno menjajte kuhinjske krpe
U ovo doba godine, uz tolike viruse i tolike količine hrane koje treba pripremiti, papirni ubrusi su mnogo bolji izbor jer ih koristite samo jednokratno i zatim idu u đubre, zajedno sa potencijalnim uzročnicima zdravstvenih problema.
Dobro perite ruke nakon seckanja povrća za salate
Sirovo povrće može vas izložiti ešerihiji koli, koja je čest uzročnih stomačnih tegoba, kaže dr Sara Koe iz Britanskog udruženja nutricionista. Sirovo povrće zahteva iste higijenske mere kao i meso: temeljno pranje ruku nakon sečenja i temeljno pranje daske za sečenje nakon upotrebe.
Ostatke hrane spakujte za kasnije dok su još topli
Što duže to odlažete, to više vremena ostavljate bakterijama da počnu da se množe. "Ako je hrana vruća, manje je verovatno da će na njoj biti bakterija, i to je pravo vreme da je spakujete i umotate u foliju", savetuje dr Pol Metvel, stručnjak za mikrobiologiju na Metropolitan koledžu u Londonu.
Ako je neko od članova porodice bolestan, odvojite pribor i posuđe koje koristi
"To smanjuje šanse da i ostali članovi porodice 'zakače' isti stomačni virus ili grip", kaže dr Džon Oksford, profesor virusologije na Univerzitetu u Londonu. Takođe, trebalo bi da peškir i četkicu za zube koje koristi gripozni član domaćinstva odvojite od onih koje koriste ostali ukućani.