• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kikiriki snižava pritisak i štiti od šloga, ali samo ako poštujete 1 pravilo: Smanjuje rizik od teških bolesti za 20%

Autor Maja Gašić

Ako niste znali, omiljena grickalica ima izuzetno blagotvorno dejstvo na zdravlje! Kikiriki snižava pritisak i čuva srce, pokazala je studija.

 Kikiriki snižava pritisak i štiti od šloga, ali samo ako poštujete 1 pravilo: Smanjuje rizik od teških bolesti za 20% Izvor: YouTube/Screenshot/Science Magazine

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 15 miliona ljudi svake godine zadesi moždani udar. Od toga, svaki treći umire, a još pet miliona ostaju invalidi. Prema riječima ljekara i naučnika, u većini slučajeva, moždani udar su izazvala dva glavna faktora - visok krvni pritisak i nezdrava ishrana (masna, začinjena i druga nezdrava hrana).

Šanse da izbjegnete ovo opasno stanje povećaćete ako ishranu obogatite namirnicama koje su dobre za krvne sudove i imaju malu količinu masnoća. 

Možda će vas zanimati

Japanski naučnici ističu da kikiriki spada u jednu od ovih namirnica. Oni su sproveli niz studija o njegovim korisnim svojstvima i došli do zaključka da je ova namirnica, kao i proizvodi od nje, veoma korisna za krvne sudove. Konkretno, kirkiriki je u stanju da smanji rizik od moždanog udara za 16 odsto i cerebralne ishemije za 20 procenata.

U eksperimentu je učestvovalo više od 74 hiljade ljudi starosti od 45 do 74 godine, koji su značajno povećali unos kikirikija i proivoda na njegovoj bazi.

"Prvi put smo pokazali da je konzumiranje velikih količina kikirikija statistički povezano sa smanjenjem stope moždanog udara među Azijatima. To sugeriše da će dodavanje hrane na bazi kikirikija u ishranu biti korisno za ljudsko zdravlje i stanje krvnih sudova mozga", rekao je jedan od autora rada, profesor na Univerzitetu u Osaki Satojo Ikehara.

Prema zaključcima naučnika, vjerovatnoća razvoja moždanog udara i drugih problema sa radom cerebralnih sudova zavisila je u najvećoj mogućoj mjeri ne samo od prisustva loših navika kod ljudi ili fizičke aktivnosti, već i od način ana koji je ova namirnica konzumirana.

Na primjer, konzumiranje oko 4-5 zrna kikirikija dnevno je povezano sa 16 odsto manjim rizikom od moždanog udara i 20 odsto manjim rizikom od cerebralne ishemije.

MONDO

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop