• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako ujutro pijete kafu: 3 načina da joj POJAČATE DEJSTVO bez negativnih posljedica po zdravlje

Autor Maja Gašić

Saznajte kako da pojačate dejstvo prve jutarnje kafe a bez negativnih posljedica po zdravlje.

 Ako ujutro pijete kafu: 3 načina da joj POJAČATE DEJSTVO bez negativnih posljedica po zdravlje Izvor: YouTube/AlternativeBrewing

Šta prvo uradite kada ujutru ustanete iz krevete? Ako pijete kafu, sigurno znate da ste u većini! Mnogi će vam reći da ujutru ne mogu da se razbude bez šoljice crnog napitka.

U svijetu se svake godine popije skoro 500 milijardi šoljica kafe. Kofein, glavni sastojak omiljenog napitka gotovo cijele svjetske populacije, smatra se i najrasprostranjenijim stimulansom centralnog nervnog sistema.

A da li znate da uz neke minimalne izmene u rutini, možete da kofein, odnosno kafu učinite još efikasnijom? Razbudiće vas brže, podići i održati energiju na duže staze, a bez negativnih posljedica...  Evo šta treba da radite.

1. Ograničite unos kafe

Jutarnja kafa, popodnevna kafa, kafa u 16 sati, a ponekad i češće. Zvuči poznato? Ako osjećate potrebu da pijete mnogo kafe tokom dana, treba da znate da je najjednostavniji način da je učinite efikasnijom zapravo da je ograničite. Možda zvuči nelogično, ali ima zapravo smisla. Koristite kafu kao podsticaj kada želite da nešto uradite. Želite da budete koncentrisaniji na poslu, recimo u prvom dijelu dana? Onda je najbolje vrijeme da popijete kafu. Ako popijete još 2-3 u istom danu, sljedećeg jutra ćete uspostaviti toleranciju na nju i više neće biti tako efikasna.

Ograničavajući unos kafe vi smanjujete šanse da razvijete tolerancije. Tako će moć kofeina ostati očuvana i pravilno iskorišćena. Druga opcija bi bila da se na nedjelju dana potpune odreknete kafe i to praktikujete svakih par sedmica. Na taj način ćete izbjeći da postanete "imuni" na ovaj napitak.

2. Ne pijte kafu čim ustanete

Postoji problem sa ovom navikom, kako je istakao Endru Huberman, profesor oftalmologije i neuronauke na Medicinskom fakultetu u Stanfordu. Vaše tijelo ima energetsku valutu koja se zove ATP ili adenozin trifosfat (tri fosfatne veze su one koje sadrže energiju). Kada telo troši energiju, ATP se razgrađuje, a adenozin se akumulira u tijelu. Adenozin se vezuje za receptore u telu i govori tijelu da imate malo energije - i da morate da spavate da biste pretvorili adenozin u ATP. Kofein djeluje tako što blokira adenozinske receptore. I zbog toga se ponovo osjećate iscrpljeno.

Kada spavate, adenozin u telu se reciklira u ATP. Zato, kada se probudite, imate niži nivo adenozina u svom tijelu nego što ste imali dok ste spavali. Kada popijete kafu odmah nakon buđenja, ovaj adenozin se ne vezuje za svoje receptore. I zato se osjećate energično i osvježeno. Ali zapamtite da ovaj adenozin nije nestao. Još uvijek je tu, čeka. Kada efekat kofeina prestane, preostali adenozin počinje da se vezuje za svoje receptore i izaziva popodnevni pad. Ovaj popodnevni pad mnoge navodi da ponovo koriste kofein. A ako 8 do 12 sati prije spavanja popijete kafu, to će uticati na kvalitet sna.

Šta da uradite?

Endru Huberman kaže da umesto da blokirate efekat adenozina ispijanjem kafe odmah nakon što se probudite, možete potpuno isprati taj adenozin! A evo šta može u tome da vam pomogne:

  • izlaganje sunčevoj svjetlosti 10-15 minuta odmah nakon buđenja;
  • 10-15 minuta fizičkih vježbi nakon buđenja.

Obje stvari će povećati nivo kortizola - što će vam, zauzvrat, pomoći da potpuno eliminišete adenozin i učiniti da se osjećate budno bez konzumiranja kofeina.

3. Pravilno pripremite kafu

Koristite kvalitetnu vodu! Za pripremu kafe koristite svježu i filtriranu vodu. Voda sa nečistoćama može uticati na ukus i kvalitet kafe. Takođe, važno je da kafa bude svježa. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Izbjegavajte izlaganje vazduhu, svjetlosti i prekomernoj vlažnosti da biste održali svježinu kafe.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop