• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najboljih užina koje možete da jedete: Nutricionisti detaljno objašnjavaju šta se dešava kad ih uzmete

Autor Tamara Veličković

Pametno birajte užine uz ove dobre prijedloge stručnjaka.

 10 najboljih užina prema nutricionistima Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Užine često imaju lošu reputaciju, ali zapravo mogu da pomognu u održavanju energije i sitosti tokom dana. Ključ je u odabiru namirnica bogatih hranljivim sastojcima, poput složenih ugljenih hidrata, vlakana, nemasnih proteina i zdravih masti.

"Svjesno užinanje može da vam pomogne da unesete potrebne makronutrijente, popunite nutritivne praznine, povećate unos vlakana i oporavite se nakon treninga, posebno ako neko vreme nećete imati veći obrok", kaže nutricionistkinja Medi Paskvarijelo.

Kako zapravo izgledaju ove dobre užine? I kako ih jesti za maksimalnu korist? U nastavku saznajte koji su to 10 najboljih međuobroka koje preporučuju nutricionisti.

1. Bademi prekriveni crnom čokoladom

Zadovoljite želju za slatkim i povećajte nivo energije uz bademe prekrivene crnom čokoladom. Kada su pripremljeni sa minimalno sastojaka (samo rastopljena crna čokolada i bademi), ovaj međuobrok će vas dugo držati sitima. Sadrži zdrave masti, vlakna i biljne proteine, koji pomažu u sitosti i pružaju energiju.

"Crna čokolada takođe sadrži antioksidativne flavanole i minerale, a ima manje šećera od drugih vrsta čokolade", kaže Paskvarijelo.

2. Kokice

Ako volite hrskave grickalice, obradovaće vas činjenica da su kokice dobra opcija za podizanje energije.

"Kokice su integralna žitarica i dobar izvor vlakana", kaže nutricionistkinja Kristen Lorenc.

One pružaju stabilan izvor energije i doprinose zdravlju probave. Najbolje je da ih pripremate bez ulja, kako biste imali kontrolu nad količinom soli i masnoća.

3. Jogurt

Jogurt je odličan izvor proteina koji pomaže u održavanju energije i sprečava popodnevni pad koncentracije.

"Puni grčki jogurt je posebno kremast i daje osjećaj luksuznog obroka, dok vas proteini drže sitima", objašnjava Lorenc.

Takođe sadrži kalcijum i probiotike koji su korisni za zdravlje kostiju i crevne flore. Najbolje je da birate običan, nezaslađen jogurt i dodate mu svježe voće, malo meda ili cimeta za prirodnu aromu.

4. Mješavina orašastih plodova i sušenog voća

Domaća mješavina orašastih plodova i sušenog voća može da bude odličan i hranljiv međuobrok. Na primer, kombinacija badema, oraha, malo tamne čokolade i suvih brusnica pruža uravnotežen unos ugljenih hidrata, vlakana, zdravih masti i biljnih proteina. Možete da jedete samostalno ili dodate mešavinu u jogurt za dodatnu sitost.

5. Tost sa avokadom

"Tost sa avokadom sadrži zdrav balans masti, vitamina A, kalijuma, vlakana i ugljenih hidrata", kaže Paskvarijelo.

Ovaj obrok pruža stabilan izvor energije zahvaljujući zdravim mastima i složenim ugljenim hidratima. Možete dodatno da ga obogatite jajima, kao i da koristite integralni hljeb za dodatna vlakna.

6. Kuvana jaja

Ako tražite hranljiv i praktičan međuobrok, kuvana jaja su odličan izbor.

"Sadrže proteine i zdrave masti koje pružaju dugotrajnu energiju i sprečavaju osjećaj gladi", objašnjava Lorenc.

Jaja su takođe kompletan izvor proteina jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Možete da ih kombinujete sa krastavcima ili čeri paradajzom za osvježavajuću užinu ili da ih jedete uz integralne krekere sa začinima poput paprike ili susama.

7. Šargarepa

"Šargarepa sadrži vlakna i sporo-vareće ugljene hidrate", objašnjava Lorenc i dodaje da ovo povrće zadovoljava potrebu za hrskavom grickalicom, dok istovremeno pruža hranljive materije.

8. Rolnice sa tunjevinom

Rolnice sa tunjevinom su još jedna odlična užina. To su male tortilje punjene salatom od tunjevine, isječene na manje komade. Integralne tortilje daju složene ugljene hidrate, dok konzervirana tunjevina pruža proteine. Dodajte povrće poput krastavca ili paradajza za vlakna i dodatne mikronutrijente.

9. Čia puding

Jednostavan puding od čia semenki pripremljen sa mlijekom po izboru može da bude odličan obrok unaprijed pripremljen za užinu.

"Čia sjemenke su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i biljnim proteinima", kaže Lorenc.

Kada se pomiješaju sa tečnošću, stvaraju gelastu strukturu koja produžava sitost i stabilizuje nivo šećera u krvi. Najbolje ih je kombinovati sa nezaslađenim mlijekom, cimetom i vanilom, a zatim dodati svježe voće, kokos ili orašaste plodove za dodatni ukus i teksturu.

10. Banana i puter od orašastih plodova

Banana i puter od badema ili kikirikija pružaju kombinaciju ugljenih hidrata, vlakana, zdravih masti i proteina.

"Zajedno, ovi nutrijenti stvaraju idealan međuobrok za održavanje energije", kaže Paskvarijelo.

Banane obezbeđuju kalijum, dok puter od orašastih plodova dodaje vitamine B grupe i minerale poput magnezijuma.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop