• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbjegavajte konzervirano voće

Konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su britanski naučnici.

Dok je dvije do tri porcije sušenog i svježeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kog uzroka za 10 odsto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su britanski naučnici.

Oni su do tog zaključka došli prateći prehrambene navike 65.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tokom sedam godina istraživanja.

Ispitanici su odgovarali o svojim prehrambenim navikama putem anketa.

Ipak, teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama, ono smrznuto ili jednostavno nedostatak svježih alternativa.

Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je zato teško ukazati na određenu vrstu namirnica.

Poznato je da konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornošću na insulin.

Sa druge strane, smrznuto voće bi po hranljivim sastojcima trebalo da bude u rangu sa svježim voćem.

"Dokle god nema dodatnog šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno", tvrdi dr Sajmon Kejpvel, profesor kliničke epidemiologije Univerziteta Liverpul.

(MONDO/Tanjug, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop