Mališani koji učestvuju u kuvanju hrane jedu više povrća od onih koji obrok "dobiju na gotovo".
Osim što ćete se super zabaviti, djeca će na taj način naučiti nešto novo i uživati u klopi.
Istraživanje sprovedeno u Lozani je poredilo namirnice koje djeca biraju da jedu kada učestvuju u pripremi obroka, sa onim za koje se opredjeljuju kada ne učestvuju u tome.
Ukupno 47 roditelja sa djecom, uzrasta između šest i deset godina, pripremalo je obroke od različitih namirnica kao što su pohovana piletina, salata, karfiol i tjestenina.
Polovina djece pomagala je roditeljima u pripremi, dok se druga polovina djece igrala.
"Djeca koja su kuvala sa roditeljima, pojela su veći dio svog obroka i značajno veće količine povrća, a rezultati ukazuju na to da uključivanje djece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih navika u ishrani i povećati unos povrća kod djece", rekao je nutricionista dr Klazin van der Horst vođa tima naučnika koji je sproveo istraživanje.
Djeca koja su pripremala obrok sa roditeljima, pojela su oko 76 odsto više salate, 27 odsto više piletine, a ukupno su unijeli oko 25 odsto više kalorija.
Istraživanje je, takođe, pokazalo da pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje djece i stvara osjećaj ponosa.
(MONDO/Tanjug, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)