• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su godži bobice

Godži ili goji bobice, vijekovima se koriste u kineskoj medicini. Uglavnom se mogu kupiti sušene, a izgledaju kao grožđe, samo su crvene boje.

Ovo voće raste u Kini, a stručnjaci tvrde da spada među najvažnije hranljive namirnice na svijetu. Sadrže dosta vitamina, minerala, proteina i antioksidanata, a imaju blag, sladak ukus. One višestruko dobro djeluju na zdravlje.

Ovo voće bogato je antioksidansima, koji uklanjaju slobodne radikale iz krvi, koji inače mogu biti uzrok raka. Takođe, one pospješuju proizvodnju određenih enzima u organizmu, koji sprečavaju oboljevanje od kancera.

Još jedan od efekata koje ovo čudesno voće ima na zdravlje je jačanje imunog sistema. One sadrže fitonutrijente, koji dobro djeluju na imuni sistem, kao i askrobinsku kiselinu, koja pomaže tijelu da se bori protiv bolesti i infekcija.

Ove bobice važan su izvor vitamina A, beta-karotena, kao i vitamina B, C i E koji pomažu u očuvanju vida i smanjuju rizik od oštećenja očnih mišića u starosti.

Stručnjaci ovo voće preporučuju i onima koji imaju problem sa snom. Svakodnevno konzumiranje godži bobica može da smanji količinu hidrokortizona, koje tijelo luči kada je pod stresom.

U ovim bobicama nalazi se i 18 vrsta amino-kiselina, minerala i vitamina. Zahvaljujući ovim sastojcima, bobice jačaju kosti i mišiće i obezbjeđuju tijelu potrebne proteine.

Prirodna vlakna i antioksidanti u ovom voću snižavaju nivo lošeg holesterola i održavaju nivo dobrog holesterola, pospješuju cirkulaciju krvi, a samim tim doprinose zdravlju srca i umanjuju rizik od srčanog udara.

Zahvaljujući antioksidansima kao jednom od sastojaka čudesnih bobica, one dobro utiču i na kožu.

Stručnjaci tvrde da, zbog ovakve kombinacije sastojaka, godži bobice poboljšavaju pamćenje, kao i da umiruju nervni sistem, a Kinezi vjeruju da one čak i produžavaju život.

Da bi ove bobice doprinijele zdravlju, nije potrebno jesti ih mnogo - dovoljno je između 10 i 30 grama dnevno.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA