• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navali na ljute papričice, duže ćeš živeti!

Začinjena hrana neće vam samo "začiniti" dan, već bi mogla i da vam produži život.

Naučnici tvrde da blokiranje sposobnosti tela da oseća bol produžava životni vek, a jedan od načina da "isključite" signal za bol je da navalite na ljute papričice!

Ovaj kulinarski savet eksperimentalno je testiran na laboratorijskim miševima, kojima je blokiranje signala u mozgu koji su odgovorni za osećaj bola, produžilo život.

"Životinje koje nisu osećale bol, imale su 14 odsto duži životni vek, a takođe su bile i zdravije", objašnjavaju naučnici. Takođe, ove životinje znatno su ređe obolevale od raka i imale su bolju memoriju.

Istraživači dodaju i da bi ljuta i začinjena hrana mogla da pomogne u sagorevanju kalorija i ubrzavanju metabolizma, uključujući i sposobnost organizma da obradi šećer. To bi moglo znatno da umanji rizik obolevanja od dijabetesa, tvrde oni.

"Smatramo da bi blokiranje signala u mozgu odgovornih za osećaj bola moglo ne samo da ublaži bol, već i da produži životni vek, unapredi metaboličko zdravlje i naročito da pomogne u lečenju dijabetesa i gojaznosti", rekao je istraživač Endru Dilin sa Univerziteta u Kaliforniji.

Životinje na kojima je sprovedeno istraživanje genetski su modifikovane tako da ne osećaju bol, a profesor Dilin tvrdi da redovno konzumiranje kapsaicina - jedinjenja koje se nalazi u čili papričicama i obogaćuje ih cinkom, kod ljudi može postepeno da blokira signal za bol i na taj način im produži život.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop