• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su česte alergije na koštunjavo voće

Verovatno zbog toga što mnogi ljudi u današnje vreme jedu daleko više koštunjavog voća i kikirikija (koje nije pravo koštunjavo voće, već pripada porodici mahunarki) nego ranije.

Mnoge alergije nastaju usled genetske predodređenosti, ali postoje i one koje je moguće "odnegovati". Jedna od pretpostavki je i ta da majke u razvijenim zemljama jedu više koštunjavog voća tokom trudnoće, te su zbog toga njihove bebe "pripremljenje" za alergijske reakcije još pre rođenja.

Prema drugoj pretpostavci, majke u današnje vreme strahuju od toga da svoje bebe izlažu jakim sunčevim zracima, te ih mažu većim količinama krema i losiona. Takve kreme često sadrže ulje od kikirikija lošeg kvaliteta, koje može da stvori uslov za alergijske reakcije. Na taj način može da se objasni veza između ekcema i alergije na kikiriki kod dece, jer se za smirivanje svraba koji izaziva ekcem koriste losioni slične sadržine.

S druge strane, postoje istraživanja koja su pokazala da rano izlaganje kikirikiju može da predupredi buduće alergijske reakcije. Među decom koja žive u zemljama u kojima se od najranije mladosti jede dosta koštunjavog voća, postoji daleko manji broj onih kod kojih se razviju alergijske reakcije nego što je to slučaj u razvijenim zemljama Zapada, piše "Politikin zabavnik".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop