Unos velikih količina crvenog mesa povećava rizik obolevanja od raka dojke, pokazala je studija sprovedena u Americi.
Bez obzira na to što su rezultati ove studije pokazali određenu vezu između crvenog mesa i raka dojke, nisu svi stručnjaci saglasni sa tim.
Prethodna istraživanja pokazala su da unos velikih količina crvenog i obrađenog mesa povećava rizik od raka creva.
Žene mogu u određenoj meri da umanje rizik obolevanja od kancera dojke održavanjem normalne telesne težine, smanjenjem konzumacije alkohola i povećanjem fizičke aktivnosti.
Istraživanje sprovedeno u Americi pratilo je zdravstveno stanje 89.000 žena starosti između 24 i 43 godine. Tim predvođen Harvardskom školom zdravlja u Bostonu analizirao je režim ishrane 3.000 žena obolelih od raka dojke.
"Veći unos crvenog mesa u ranoj mladosti mogao bi da poveća rizik obolevanja od ovog oblika kancera", piše u izveštaju studije. Doktor Marijam Farvid smatra da meso može malo da poveća rizik, a epidemiolog dr Tim Kej sa univerziteta Oksford vezu između ove namirnice i raka dojke opisuje kao "slabu", odnosno "nedovoljno jaku da bi se pružio definitivan dokaz".
Ipak, on dodaje da nije na odmet da žene, pored održavanje normalne telesne težine, povećanja fizičke aktivnosti, crveno meso zamene belim mesom ili ribom. Takođe, savetuje da oni koji za obrok jedu više od 90 grama crvenog mesa, tu količinu smanje na 70 grama.
Stručnjaci, pak, upozoravaju da, bez obzira na režim ishrane i fizičku aktivnost, ne postoji ništa čime bi se rizik obolevanja od raka dojke mogao u potpunosti eliminisati.