• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednostavna torta od jogurta i višanja

Autor mondo.rs

Višnje, jogurt i slatka pavlaka – savršeno osveženje!

Potrebno:

Za testo:
- 2 jajeta
- malo soli
- 75g šećera
- 75g brašna
- ½ kašičice praška za pecivo

Za krem:
- 14 listova želatina
- 500g svežih, očišćenih višanja
- 1,5dl soka od višanja
- 750g jogurta
- 100g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250g slatke pavlake

Ukrašavanje:
- 1dl slatke pavlake

- malo bele čokolade

Priprema:

Testo: Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Žumanca odvojiti od belanaca. Belanca, 2 kašičice hladne vode i malo soli čvrsto izmiksati. Na kraju dodati 75 g šećera i mešati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati jedno po jedno žumance. Brašno i prašak za pecivo izmešati, pa dodati smesi od jaja. Umešati ručno, ne mikserom! Staviti u kalup za tortu i peći 15 minuta na temperaturi 175 °C. Biskvit ostaviti da se ohladi, zatim odvojiti papir, staviti na tanjir, pa obruč kalupa od torte staviti oko biskvita.

Krem: 10 i 4 lista želatina odvojeno namočiti u hladnoj vodi. Malo višanja ostaviti za ukrašavanje. Sok od višanja zagrejati (ne provriti!). Četiri lista želatine ocediti, dodati soku i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti oko pola sata na hladnom mestu, odnosno dok ne počne da se steže.

Jogurt, 100 g šećera i vanilin šećer izmešati. Slatku pavlaku čvrsto izmiksati. 10 listova želatina ocediti i na laganoj vatri zajedno s dve kašičice jogurta rastopiti. Uz neprestano mešanje dodati masi od jogurta. Zatim dodati izmiksanu slatku pavlaku, pa krem ručno dobro izmešati (ne mikserom!). Na biskvit namazati tanko krem, raspodeliti višnje, pa oprezno premazati ostatkom krema. Na krem stavljati gomilice soka od višanja sa želatinom (koji je počeo da se steže) i odmah viljuškom pravite mustre, tako da torta izgleda kao mramor. Višnje koje su ostavljene za ukrašavanje raspodeliti po torti. Tortu ostaviti najmanje 5 sati u frižideru (bolje preko noći). Zatim nožem oprezno odvojiti obruč kalupa od torte.

Ukrašavanje: 1 dl slatke pavlake čvrsto izmiksati i rub torte namazati. Belu čokoladu izrendati i naneti na tortu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop