Bobičasto voće - borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline, ribizle, izvor su brojnih vitamina, minerala i hranljivih vlakana. Pročitajte za šta je dobra svaka od ovih voćki i navalite!
Istraživanja pokazuju da borovnice, zahvaljujući sastojku antocijaninu, pozitivno djeluju na sposobnost učenja i pamćenja. Takođe, usporavaju propadanje kognitivnih funkcija i pomažu u prevenciji senilnih degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, i demencije.
Antocijanin prisutan u borovnicama ima pozitivne učinke i na zdravlje očiju - štiti rožnjaču i pomaže u liječenju slabovidosti.
Zahvaljujući svom sastavu, ovo voće je izvrsna alternativna metoda za ublažavanje upala zglobova i artritisa.
Brusnice kao antibiotik
Ove crvene bobice su izuzetno cijenjene zbog svog snažnog nutritivnog sastava i mnogobrojnih pozitivnih efekata na zdravlje.
Njihovo pozitivno djelovanje potvrđeno je još 2001. godine u studiji, koja je pokazala da je redovno konzumiranje soka od brusnice dobra preventiva protiv infekcija urinarnog trakta, kao i da smanjuje potrebu za upotrebom antibiotika.
Prema tome, one su prirodna zamjena za antibiotik, jer mogu da unište veliki broj štetnih bakterija - uspješno suzbijaju ešerihiju koli i Helicobacter pylori, poznatog uzročnika čira na želucu i gastritisa.
Ovo ukusno voće dobro djeluje i na kardiovaskularni sistem, tako što smanjuje količinu stvari u krvi koje uzrokuju zgrušavanje arterija, piše Alternativa za vas. Dokazano je, takođe, i da brusnice zahvaljujući svojim sastojcima uspješno spriječavaju pojavu i širenje malignih bolesti.
Ovo voće je korisno i za dijabetičare, jer smanjuje nivo šećera u krvi.
Osim toga, pomaže u eliminaciji stresa, ublažava reumu i dobro djeluje na zdravlje zuba i desni.
Ribizle - izvor vitamina C
Bez obzira na to da li volite crvene ili crne ribizle, obe su dobre za zdravlje. Crvena ribizla sadrži vitamine C i K, minerale kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i mangan, kao i jabučnu i limunsku kiselinu. Bogata je i vlaknima koji imaju veliku ulogu u regulaciji probave.
Crvena ribizla korisna je kod išijasa, reume i kostobolje, pospješuje rad bubrega i čisti krv, a pomaže i u eliminaciji mokraćne kiseline i toksina iz organizma.
Crna ribizla bogata je vitaminom C - 100 grama svežih crnih ribizli sadrži čak 300 odsto od preporučenih dnevnih potreba ovog vitamina.
Bogata je i antioksidansom antocijaninom koji štiti oči, održava cirkulaciju. Ima antibakterijska i antiupalna svojstva, pomaže u zaštiti od malignih oboljenja, moždanog i srčanog udara.
Naučna istraživanja su pokazala da konzumacija crne ribizle ima pozitivne učinke u prevenciji karcinoma, upala, neuroloških bolesti i prevremenog starenja.
Jagode – za mladolik izgled
Jagode sadrže velike količine vitamina C.
Obiluju antioksidansima i fenolima, koji na višestruke načine unapređuju zdravlje. Zahvaljujući bogatstvu flavonoida, pomažu u prevenciji i širenju raka. Izvrstan su izvor elaginske kiseline, a ona je uz vitamin C jedan od najvećih čuvara kože i mladolikog izgleda.
Kalijum iz jagoda blagotvorno djeluje na nervni sustav, a kalcijum i fosfor se brinu čuvaju zdravlje kostiju. Ove bobice eliminišu zatvor i pospješuju rad crijeva, smanjuju apetit, čuvaju zdravlje srca, očiju i kože. Takođe, pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola. Pomažu i kod upala, pa se preporučuje njihova konzumacija kod artritisa i ateroskleroze.
Kupine za bolje pamćenje i koordinaciju
Istraživanja pokazuju da su kupine jedna od najbogatijih namirnica, kada je riječ o antioksidansima. To potvrđuje da imaju i najjači učinak u prevenciji mnogih bolesti.
Antocijanini iz kupina štite mozak od oksidativnog stresa i spriječavaju senilne bolesti, poput Alchajmerove bolesti i demencije, a imaju i pozitivne učinke u borbi protiv raka debelog crijeva. Štite od upale, pospešuju pamćenje, poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju.
Maline za skidanje viška kilograma
Maline sadrže vitamine C, E, B, minerale mangan, bakar, kalijum, magnezijum, folnu kiselinu, hranljiva vlakna i omega-3 masne kiseline.
Antioksidansi u sastavu malina pomažu u očuvanju zdravlja jetre, kože i kose, a regulišu i nivo šećera u krvi i jačaju imunitet. Odavno im se pripisuje značajna uloga u borbi protiv malignih oboljenja. Najnovija istraživanja pokazuju da su korisne u borbi protiv raka dojke, grlića materice, debelog crijeva, jednjaka i prostate.
Prema istraživanju, ovo voće bi u skorijoj budućnosti moglo biti vrlo dobro oružje u borbi protiv gojaznosti, jer sastojci malina, naročito ketoni, dokazano pospešuju metabolizam i sagorjevanje masnoća.
Najnovije i najzanimljivije vijesti iz svijeta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici, kao i na Twitteru.