• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završava se Festival hrane i muzike u Sarajevu

Autor Anadolija

Festival hrane i muzike pod nazivom „Gastro Eko-Fest – Sarajlicious 2015.“, koji je počeo 22. aprila, završava danas u Sarajevu.

Ova jedinstvena manifestacija održava se pod sloganom „Hrana sa sevdahom“, a u ovih nekoliko dana građani i turisti su imali priliku posjetiti niz edukativnih sadržaja, prezentacija, te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja.

Cilj tradicionalnog sajma je da se širokom auditorijumu predstavi bogato kulturno naslijeđe i etnička raznolikost Bosne i Hercegovine, prikazujući tradicionalna jela, pića i delicije, muziku, plesove i originalne nošnje i običaje i rukotvorine iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prema riječima učesnika Festivala, vlada veliko interesovanje građana za njihove proizvode.

Hajro Vejslo iz Visokog redovno učestvuje na svim sajmovima.

"Dolazim sa proizvodima grnčarija, od kože. Dakle, u pitanju su proizvodi kućne radinosti. Ja ih pravim. Već 16 godina se bavim ovim poslom. Ranije sam radio u firmi, izašao sam iz nje. Ovo je porodični biznis", poručio je Vejslo.

Prema njegovim riječima, na njegovom štandu se mogu naći papuče, ponjave, proizvodi od kože, koje plete i šije kao i mnoge grnčarije.

Govoreći o zainteresovanosti građana za ove proizvode Vejslo ističe da je ona prosječna.

"Svjestan sam da narod nema dovoljno novca, ali zadovoljan sam. Može se preživljavati", dodao je Vejslo.

Alma Čamdžić iz Kladnja je, takođe, učestvovala na Festivalu sa svojim proizvodima. Na sajmovima i festivalima učestvuje već četiri godine. Kako je kazala, njena firma se bavi starim tradicionalnim zanatom, proizvodnjom sapuna, deterdženata, kozmetičkih preparata i eterskih ulja.

"Proizvodnja eteričnih ulja i sapuna je jedan od najstarijih tradicionalnih zanata. Ljudi su se oduvijek trudili da budu lijepi, dakle, uljepšavali su se, a sapuni su oni što svakodnevno koristimo", poručila je Čamdžić.

Prema njenim riječima, život bez sapuna bi bio nezamisliv.

"Radim na planini Konjuh. Dolazim sa područja gdje je zaštićeni pejzaž, gdje je priroda čista i netaknuta. U Kladnju nemamo fabrika, ali zato imamo netaknutu prirodu", dodala je Čamdžić.

Tokom Festivala održane su i podmanifestacije pod nazivima: „Šta su jeli naši stari“, a sa svojim specijalitetima su se predstavili i najbolji bh kuhari.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop