Verovatno ste primetili da je sve što pojedete u avionu bezukusno. Evo šta se krije iza toga.
Istraživanje je doprinelo razumevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa.
Konkretno, primećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osetljivosti na slatko i na povećanje osetljivosti na takozvani "peti ukus" koji mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.
"To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, koja putnici često kritikuju", kažu stručnjaci.
Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primer, jedna nemačka aviokompanija primetila je da je među putnicima sok od paradajza podjednako popularan kao i pivo. Sprovedeno je istraživanje, i ispostavilo se da pritisak u avionima utiče na ukus soka od paradajza.
Međutim, nauka nudi i dodatno objašnjenje - poznato je da sok od paradajza sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na "peti ukus" pa prijatan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja u avionu.