Vreme je za sunčanje! Ako se sami sebi više dopadate kad nabacite malo bojice, evo šta treba da jedete da biste ubrzali proces i postigli savršenu preplanulost bez beskonačnog ležanja na suncu.
Izvor: Guliver/Getty/Thinstock
Bundeva: Takođe je bogata beta-karotenom, koji će vam pomoći da pocrnite. Pečenu bundevu prelijte mrvicom maslinovog ulja i unećete i vitamin E koji će vašu kožu učiniti glatkom i sjajnom.
Cvekla: Bogata je vitaminom A koji telu pomaže da proizvodi melanin, pigment koji koži omogućava da potamni. Kuvajte je na pari, ili je izrendanu u svežem stanju dodajte salatama. Vitamin A često se dodaje kozmetičkim proizvodima, ali je mnogo zdravije (i jeftinije) da ga unesete u organizam konzumiranjem namirnica koje ga sadrže.
Kajsije: Takođe su sjajan izvor vitamina A. I superukusne (što se za cveklu ne bi moglo reći).
Paradajz: Krcat beta-karotenom, vitaminima A i E i antioksidantima koji će učiniti čuda za vaš ten. Paradajz bi, dakle, tokom sezone trebalo da se nađe na vašem jelovniku svakog dana.
Jaja: Kalcijum i tirozin iz jaja će vam pomoći da brže pocrnite, a ako želite da pojačate unos kalcijuma, obroku dodajte malo mladog sira.
Pšenične mekinje: Odličan su izvor vitamina E, koji će ubrzati proizvodnju melanina a koži dati zdrav sjaj. Osim toga, regulišu i rad organa za varenje i pospešuju gubitak kilograma.
Sunčajte se, ali pametno. Uz male promene u načinu ishrane možete postići boju kakvu želite bez sati i sati prženja na suncu.