• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb koji uvek uspeva

Autor mondo.rs

Ovaj hleb se brzo i lako pravi, a kažu - uvek uspeva. Probajte.

"Do sada sam sigurno napravila barem 50 različitih beskvasnih hlebova od integralnog brašna. Neki su bili bolji, neki lošiji. Ali jedan uvek uspeva, bez obzira na sve. I brzo se pravi. Naravno, sama struktura hleba će zavisiti od vrste integralnog brašna. Jedino ne savetujem da ovaj hleb spremate u kombinaciji ražano i heljdino brašno. Oba su jako teška brašna i užasna su za rad. Kad njih mešate, uvek postoji mogućnost da dobijete hleb sa fenomenalnom koricom i jednom vlažnom grudvom unutra", savetuje Ana  Ćubela, autorka bloga "Hrono kuhinja".

Ona dodaje da je možda najlepša kombinacija ražano i speltino brašno, u istoj razmeri.

"Ukoliko ga ostavljate preko noći da se fermentiše, ne morate da stavljate kiselu vodu, možete i običnu. Ali u tom slučaju prašak za pecivo stavite pre pečenja, a ne na početku. Iako bi svi hlebovi trebalo da se fermentišu preko noći i zbog fitinske kiseline, često taj korak preskočimo jer nemamo dovoljno vremena. Svi ponekad malo kršimo pravila. Tad stavite kiselu vodu", piše Ana.

Hleb koji prepopručuje nije veliki, ima nešto malo više od 300 grama brašna, ali može da traje tri dana, mada zavisi šta jedete uz njega.

Glavna razmera je: tri čaše brašna, dve čaše kisele vode.

POTREBNO:

- 2 čaše speltinog brašna

- pola čaše ječmenog brašna

- pola čaše heljdinog brašna

- 2 čaše kisele vode

- po kašiku semenki: susam, bundeva (golica), suncokret, smrvljeni lan

- kašičica soli

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 prašak za pecivo

"Sve sam umešala, presula smesu u pleh sa pek papirom i mokrom rukom zagladila površinu. Posula sam semenkama, pokrila folijom i stavila u zagrejanu rernu. Pekao se oko sat vremena na 230 stepeni. Pred kraj pečenja možete da ga otkrijete da se uhvati lepa korica. U ovom slučaju nije bilo potrebe", piše Ana i objašnjava da je sve vreme držala foliju, mada ne preklopljenu preko celog pleha.

"Napravila sam kao pravougaoni poklopac koji je stajao na vrhovima pek papira. Kada je bio gotov, izvadila sam ga i uvila u krpu da se tako hladi do jutra."

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop