Koliko nam hrane treba da bismo bili siti i šta, osim gladi, utiče na to koliko ćemo jesti?
Svima nam je poznat onaj ugodni osjećaj sitosti, odnosno zadovoljstvo koje osjećamo nakon dobrog obroka. Dok je osjećaj sitosti poznat, ono što je manje jasno jeste koliko je tačno hrane potrebno pojesti kako bismo došli do tog stanja, imajući na umu da ljudi jedu i nakon što se zasite.
Istraživanja pokazuju da ljudi jedu veće porcije kada se poslužuju veće količine hrane. Upravo to je razlog zašto je veličina porcije hrane važna. Debljanje može biti uzrokovano povećanjem unosa energije i/ili smanjenjem njene potrošnje, ali šta tačno utiče na to koliko ćemo jesti?
Novo istraživanje Nestlé Istraživačkog centra (NRC), sprovedeno u saradnji sa Univerzitetskim bolničkim centrom Vodua, Univerziteta u Lozani u Švajcarskoj, pruža dodatne dokaze da kontrola ishrane utemeljena na motivaciji i pažnji, igra ključnu ulogu u izboru veličine porcije.
"Primjetili smo postojanje dva paralelna mehanizma. Prvi je više orijentisan na brojanje - koliko je hrane na tanjiru, koliko kalorija sadrži i koliko ćete se osjećati ispunjenim nakon što se porcija pojede. Drugi mehanizam je regulatornog tipa - procjenjuje koja je količina prikladna da bi se osjećali sitim do idućeg obroka. Ono što još uvijek ne znamo je da li je taj drugi mehanizam na neki način poremećen kod ljudi koji imaju tendenciju prejedanja. Komunikacija u vezi sa tim regulatornim mehanizmom je nešto što bi ljude moglo osvijestiti da kontrolišu svoj osjećaj gladi", kaže dr Žuli Idri, koordinatorka istraživanja.
Naučnica Liza Edelson, kaže da su neki ljudi nesvjesni veličine porcija koje poslužuju i jedu: "Količina hrane koju su roditelji procijenili da serviraju svojoj djeci, bila bi bitno drugačija od one koju su kasnije servirali tokom istraživanja u laboratoriji".
Još jedan način prevelikog unošenja hrane je nepromišljeno jedenje, poput nesvjesnog grickanja uz TV, na primjer. Grickalice treba da budu poslastice koje jedemo iz zadovoljstva, a ne sa namjerom da nas zasite. Liza Edelson zato preporučuje podsticanje ljudi da na tanjir izvade samo određenu količinu hrane, a ostatak sklone sa stola.
"Čak i minimalan napor koji je potrebno uložiti za donošenje još hrane iz kuhinje, može vas podstaći na razmišljanje - treba li vam ta hrana zaista", poručuje Edelsonova.