Napravite lukumadese!
Potrebno za testo:
- 6 čaša (od dva decilitra) brašna
- po dve čaše mlake vode i mlakog mleka
- po dve kašike šećera i soli
- 8 kašika ulja (suncokretovo, maslinovo...)
- svež kvasac (jedna kocka)
Potrebno za sirup:
- 4 čaše vode
- 4 čaše šećera
- čaša meda (bilo kog)
Priprema:
U dubljoj činiji prvo pomešajte vodu i kvasac, a potom dodajte ostale sastojke. Rukama umesite testo, a vlažnom kašičicom vadite krofnice i pržite ih u dubokom vrelom ulju. Vadite ih kada dobiju zlatnu boju.
Lukumadese umačite u rashlađeni sirup, koji ćete napraviti tako što ćete u dubljoj šerpici, na srednjoj vatri, rastopiti šećer i med u vodi. Za to će vam trebati od 15 do 20 minuta.
Svaki lukumades treba dobro da upije sirup pre služenja.
Možete ih jesti sa prah šećerom, cimetom, kakaom, mlevenim orasima, topljenom čokoladom, ali i grčikm jogurtom, jer ih tako jedu Grci.
Ali, pre toga bi trebalo da pojedete nešto slano, zar ne?
Možda caciki?
Ovo je recept, od pravog Grka: