Prave se brzo, idu super uz čaj, kafu ili toplu čokoladu. Idealni za vreme praznika, dakle. Evo recepta.
Sastojci:
Šolja putera, omekšanog
½ šolje šećera u prahu, i još ¼ šolje, za posipanje gotovih kolačića
2 kafene kašičice ekstrakta vanile
¼ supene kašike soli
2 šolje brašna
½ šolje slatkog po ukusu, ili džema, ako ne volite slatko
Priprema:
Mikserom umutite puter i šećer u prahu, tako da smesa bude penasta i lagana. Dodajte ekstrakt vanile i so, promešajte još malo, a zatim smanjite misker na najslabije i lagano dodajte brašno. Nemojte previše mutiti.
U plići pleh stavite papir za pečenje, kašikom vadite smesu, a na sredini svakog budućeg kolačića napravite malo udubljenje, prstom ili kafenom kašičicom. Tu stavite slatko ili džem, šta god da ste izabrali, a zatim pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 12 do 15 minuta, ili dok kolačići ne porumene. Kad se prohlade, pospite ih šećerom u prahu.