• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Namirnice za dubinsko čišćenje organizma

Autor mondo.rs

Da ste stalno umorni, osećate se slabo, bezvoljno? Možda loše spavate, ne moete da se koncentrišete, koža vam je suva? Ili vas muči alergija? Vreme je da očistite svoj organizam...

Pogledajte namirnice koje su savršene za prirodni detoksikaciju organizma:

Beli luk
Zbog mnogih zdravih sastojaka koje sadrži, beli luk je prava riznica zdravlja. U njemu ima  vitamina A, B1 i B2, vitamina C, gvožđa, mangana, joda, kalijuma, kalcijuma, selena, sumpora i fosfora.

Sadrži i proteine, vlakna, enzime, eterična ulja i biljne masti.

Stari narodni recept za prirodnu detoksikaciju organizma je konzumacija dva do tri  čena belog luka na dan. U svežem obliku ga možete konzumirati i tako da ga izrendate i pospete preko salata ili testenine. Ako ga koristite u kuvanim jelima, dodajte ga pri kraju kako bi se iz njega iskoristilo što više hranjivih sastojaka.

Cejlonski cimet

Obiluje važnim vitaminima poput vitamina C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Sadrži i minerale mangan, kalcijum, gvožđe, bakar i cink. Odličan je izvor ugljenih hidrata, proteina i dijetetskih vlakana.

Cimet je pogodan za obogaćivanje arome voćnih salata, kompota te raznih napitaka poput kafe, čaja, likera, tople čokolade i kakaa...

Kurkuma

U alternativnoj medicini kurkuma se smatra pravim prijateljem čistog i zdravog organizma. U ovom začinu kriju se brojni nutritivni dragulji. Tu su minerali kalcijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen, vitamini B6, C, E i K, tiamin, riboflavin, niacin.

Kurkuma je idealna za pripremu kako slanih tako i slatkih obroka. Koristi se kao dodatak jelima od povrća i krompira, testeninama, supama, salatama...

Dobrodošla je i u pripremi voćnih salata, kolača, krema, palačinki, pudinga, frapea, čajeva itd.

Ovaj svestrani začin se koristi i u kozmetičkoj industriji, u obliku eteričnog ulja ili ekstrakta.

  Lan

Semenke biljke lan u svom sastavu sadrže vitamine B, C, E, minerale kalcijum, selen, bakar, gvožđe, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum.

Odličan su izvor aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, dijetalnih vlakana i mnogih drugih važnih nutrijenata.

Lan se smatra najvrednijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja). Osim toga sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu. Semenke lana obiluju važnim antioksidansom lignanom pa se opravdano nazivaju superhranom.

Najčešće se koriste kod pripreme hleba i peciva. Takođe, mogu biti izvrstan dodatak salatama, supama i varivima. Idu odlično uz jogurt i smuti.

Laneno brašno se smatra još moćnijim jer se dostupnost lignana iz semenki lana povećava njihovim mlevenjem.

Đumbir

Đumbir je na glasu kao izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje pluća. Zbog toga se redovna konzumacija čaja od korena ove biljke preporučuje pušačima, kao i osobama koje su zbog mesta stanovanja ili zanimanja izložene zagađenom vazduhu.

Čaj od đumbira za čišćenje pluća pripremite na sledeći način: U 200 ml ključale vode sitno iseckajte ili izrendajte jedan centimetar đumbirovog korena. Kuvajte desetak minuta, a zatim procedite. Po želji dodajte med, limun ili cimet.

Đumbir možete upotrebljavati svež ili osušen u obliku mlevenog praha. Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela.

Maslačak

Maslačak je u narodnoj medicini poznat kao snažan diuretik te kao prirodno sredstvo za pročišćavanje krvi. Pospešuje stvaranje žuči, čisti jetru, suzbija alergije, snižava povišeni holesterol.

Ova biljka je prava riznica vitamina B2, C, D te vitamina A kojega u listu maslačka ima više nego u šargarepi.

Sadrži i minerale kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor te čak jedan i po puta više gvođža od iste količine spanaća.

Najviše se koristi za pripremu salata, ali i za obogaćivanje priloga poput krompira, pirinča ili testenine.

Možete ih pripremiti i poput spanaća te ih dodati u omiljeni sos. Takođe, od listova maslačka možete napraviti zdravi kašasti sok.

Od cvetova maslačka priprema se ukusan i lekovit čaj te sirup koji je izvrstan za suzbijanje kašlja, tegoba sa varenjem kao i za čišćenje krvi.

Korren maslačka posebno je na glasu kao snažan detoksikator. Koristi se za pripremu čaja koji čisti jetru, žuč, bubrege i limfu i pospešuje izlučivanje toksina iz tela putem urina.

Pšenična trava

Pšenična trava, odnosno vrlo mladi izdanci pšeničnih klica se smatraju jednom od najboljih namirnica za detoksikaciju.

Sadrži brojne važne nutrijente; vitamine A, C, E, K i vitamine B kompleksa, minerale kalcijum, magnezijum, gvožđ, cink, kalijum, fosfor i kobalt kao i proteine, aminokiseline, enzime i vlakna.

Posebnost pšenične trave je visok udeo hlorofila. Čak 70 odsto sastava ove biljke čini upravo hlorofil, koji je poznati čistač toksina i teških metala, piše !Alternativa za vas".

Aronija

Aronija opravdano nosi titulu "super voća". Osim što doprinosi zdravlju jetre, štitne, želuca i organa za varenje, snažan saveznik u eliminaciji toksina.

Aronija je vrlo dobar izvor vitaminima B, C i E kao i folne kiseline. Udeo antocijana i flavonoida u ovom voću je čak do deset puta veći nego u drugim vrstama voća.

Plodovi aronije se konzumiraju sveži ili sušeni.

Plodovi aronije su izvrsni za voće salate, šejkove, smutije, kompote.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

SP

Sto je to Cejlonski cimet bolji od Malezijskog recimo ? Skorojevicki....

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop