• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studirajte sladoled

Italijani, ali i stranci se utrkuju da upišu Univerzitet za sladoled u Bolonji.

 Studirajte sladoled Izvor: MONDO

Broj prijava skočio je za 90 odsto otkad su ljudi zbog ekonomske krize počeli da gube poslove, kažu na Univerzitetu.

Studenti uglavnom dolaze iz Evrope, ali ima i onih koji su došli iz Australije, Kine… Svi oni u laboratorijama visoke tehnologije pokušavaju da proniknu u tajne ledene poslastice poznatije kao 'đelato', i osmisle sopstveni, neobični ukus.

"Nakon što nauče da prave 'obične' sladolede kao što su čokolada i vanila, naši đaci eksperimentišu sa raznim ukusima", rekao je direktor Univerziteta Đelato Patrik Hopkins.

On je objasnio da je razlika između italijanskog 'đelata' i sladoleda u različitoj količini masti i temperaturi serviranja. Italijanska poslastica ima manje mliječne masti, i služi se na višoj temperaturi.

Među najzanimljivijim studentskim kombinacijama su kruška sa parmezanom i sladoled od limuna i bosiljka, rekao je on.

Školski program Univerziteta obuhvata šestostepeni kurs, od početničkog do vrhunskog, gdje studenti uče da je pravljenje sladoleda i nauka i umjetnost.

"Tajna je u balansiranju odnosa između mliječne masti i šećera, kao i kontrolisanju veličine ledenih kristala u sladoledu. Ako uspijete da kristali budu veličine mikrona, dobićete izuzetno glatku i prijatnu teksturu sladoleda", rekao je Hopkins.

Jedan od studenata je i Seb Kol (30) iz Londona, koji je došao na Univerzitet kako bi naučio tajnu za biznis koji će pokrenuti po povratku kući.

"Već pet godina razmišljao sam o mogućem poslovnom poduhvatu. Otvoriću radnju sa italijanskim 'đelatom' u Londonu, pošto je zdraviji i ima manje masti od sladoleda koji imamo kod kuće. Takođe, vjerovatno ću napraviti i sladoled sa tradicionalnim britanskim ukusom, kao što je ukus piva", rekao je on.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop