• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski doktor objasnio zašto je slanina dobra za imunitet

Autor Maja Gašić

Saznajte kakvu ulogu imaju slanina i bundeva u jačanju imuniteta i zaštiti od prehlada i virusa tokom zimskog perioda.

 Kako slanina podiže imunitet Izvor: Mondo/Goran Sivački

Kako da se zaštitite od prehlada i virusa koje haraju zimi? Unos vitamina i minerala koji jačaju odbrambeni sistem je od ključnog značaja, a najzdraviji način da ih obezbjedite tijelu jeste kroz ishranu. Pa tako ljekari imaju savjet: dvije namirnice za koje ne biste vjerovali da su bomba za imunitet - slanina i bundeva će učiniti čudo za vaš organizam!

Zimi je imunitet u opasnosti

Zimi svi smo u većoj opasnosti da se prehladimo ili dobijemo grip. Ljekari preporučuju tokom ovog perioda da ne zaboravite na prevenciju: jedite bijeli luk, pijte biljne čajeve i podignite štit organizma koji će vas sačuvati. Međutim, postoji prijatniji način da poboljšate zdravlje kaže ruski doktor Viktor Maslenjikov.

"Pored bijelog luka, postoji mnogo drugih korisnih namirnica koji takođe efikasno brinu o našem zdravlju. Na primer, slanina i bundeva. Umjerenim i redovnim unosom ovih namirnica učinićete uslugu svom zdravlju, sačuvaćete se od sezonskih bolesti", ističe doktor.  

Jedite slaninu, pecite bundevu!

Po riječima ljekara, slaninu bi bilo poželjno da jedete svakog dana za ručak, ali umjerenu količnu - dovoljno je 20-30 grama. Sve preko toga može negativno da utiče na rad želuca i jetre. Nije neophodno da je kombinujete sa bijelim lukom. 

"Zbog velike količine arahidonske kiseline, svinjske masnoće pomažu u prevenciji virusnih bolesti i time jačaju imuni sistem", objašnjava doktor.

Što se tiče bundeve, Maslenjikov preporučuje da je jedete u bilo kom obliku - kuvanu, pečenu u rerni, pa čak i sirovu. Glavna stvar je da ne koristite ulje, začine i puno šećera u procesu pripreme.

"Bundeva sadrži ogromnu količinu karotenoida i elemenata u tragovima, koji u velikoj mjeri jačaju imuni sistem. Zato, što je  češće jedete, to će vam zdravlje biti bolje", naglašava doktorka i , ipak upozorava kardiovaskularne bolesnike kao i one sa dijabetesom da butu oprezni kod ove dve namirnice jer može da naškodi njhovoj hroničnoj blesti.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop