• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simptomi gastritisa: Doktorka objasnila kako nastaje i koju hranu treba izbjegavati

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Doktorka Svetlana Stanišić otkriva kako nastaje gastritis i koji su simptomi!

 Koji su simptomi gastritisa Izvor: YouTube/Kurir/Printscreen

Doktorka Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije, objasnila je koju ulogu ima naš želudac i šta sve doprinosi stvaranju gastritisa - upale sluzokože želuca. Ona je ispod jedne objave na svojoj društvenoj mreži opisala ova stanja i savjetovala na koji način da se zdravo hranimo.

"Želudac ima ulogu da sve što unesemo pretvori u kašu koja će biti istisnuta kroz otvor od 1,5 cm u tanko crevo, a njegov zadatak je veoma težak ako hranu gutamo u komadima", započela je ona, a zatim se osvrnula na gastritis.

"Gastritis je stanje zapaljenja želudačne sluznice koje može biti uzrokovano brojnim faktorima - od konzumiranja alkohola, kafe, upotrebe nesteroidnih inflamatorika ili lijekova protiv bolova, do infekcije Helicobacter pylori. Način ishrane u velikoj mjeri utiče na kontrolu simptoma, uz neophodnu promjenu životnih navika i samodisciplinu", dodala je i otkrila koji su njegovi simptomi.

Izvor: Lepa i Srecna

"Gastritis može nastupiti naglo, sa intenzivnim simptomima, ali može imati i hroničan tok. Nekad može dovesti do želudačnog čira, koji ima sklonost za malignu alteraciju. Ipak, u najvećem broju slučajeva gastritis je relativno bezopasno stanje, koje se manifestuje nadimanjem i bolovima u gornjem delu stomaka, ispod grudne kosti, ali i slabošću, nesvjesticom, vrtoglavicom, gubitkom apetita. Svi ovi simptomi uglavnom postaju izraženiji poslije jela. Prolazno nadimanje u predjelu želuca može biti posljedica upotrebe žvakaćih guma, slamki i gaziranih sokova, pušenja, loših protetskih radova, gutanja velikih, nesažvakanih komada hrane, ali želudačni problemi mogu biti dio sistemskih, autoimunih bolesti, Kronove, celijačne bolesti i drugih, kada crna stolica može ukazivati na krvarenje iz želuca", objasnila je dr Stanišić detaljno.

Kada je riječ o hroničnom gastritisu, kako kaže, on takođe može da dovede do progresivne atrofije želudačne sluznice, što uzrokuje nedostatak želudačne kiseline. Uz to, preuzimanje vitamina B12, gvožđa, kalcijuma, cinka i magnezijuma prilično je sniženo. Hrana koja ima visok sadržaj masti odlaže pražnjenje želuca, a najvažnije je izbjegavati hranu koja je procesirana, konzervirana kao i hranu koja ima visok sadržaj masti (pomfrit, čips, krofne, hamburgeri, sve što je pohovano u fritezi).

"Od mliječnih proizvoda možemo koristiti jogurt, mladi sir, kiselo mlijeko, pavlaku, ali izbjegavati punomasni kačkavalj, posebno dimljeni, velike količine mlijeka i sladoled. Nemasno meso i plavu morsku ribu je preporučljivo koristiti, ali zato treba izbjegavati dimljeno, masno meso, pohovano u fritezi, proizvode od mesa sa velikom količinom aditiva i soli", napisala je na kraju.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop