• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Heliko bakterija pogađa mnoge: Većina ne osjeća simptome, ovo je PRVI ZNAK da je imate

Autor Teodora Boškovski

Evo koji se simptomi javljaju prilikom nfkcije heliko bakterije i kako se liječe!

 Heliko bakterija simptomi i liječenje Izvor: Shutterstock/sebra

Pola svjetske populacije, čak i više, inficirano je bakterijom helikobakter pilori jer helikobakter živi samo u ljudima, svojevremeno je isticao gastroenterolog i onkolog dr Dino Tarabar.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 50 odsto čovječanstva je zaraženo ovom bakterijom. Rasprostranjena svuda oko nas - na stolu, stvarima, pa čak i u hrani.  Nadimanje, mučnina, gorušica, manjak apetita, povraćanje, iznenadno i neobjašnjivo mršavljenje samo su neki od simptoma prisustva heliko bakterije u organizmu.

Mnogi zaraženi ne osjećaju simptome ili su oni veoma blagi, međutim kod 15 do 20 odsto inficiranih javljaju se problemi poput gorušice, nadimanja, mučnine, bola u gornjem dijelu stomaka, loš zadah, kao i gubitak apetita. U tom trenutku lekovi i ishrana igraju važnu ulogu u liječenju.

S obzirom na to da heliko bakterija izaziva i povećano lučenje želudačne kiseline, namirnice koje povećavaju kiselost u želucu, ujedno povećavaju i tegobe. Takođe, da bi se spriječilo intenzivno stvaranje želudačne kiseline i bol u želucu, opšta preporuka je konzumiranje lako svarljive, vlaknaste hrane u manjim, a češćim obrocima (pet do šest manjih obroka dnevno), odnosno da se zaražena osoba ne prejeda, ali i ne gladuje.

Koju hranu treba jesti ukoliko imate heliko bakteriju?

  • Fermentisani proizvodi sa probioticima - jogurt sa probioticima ili kefir, kao i kombuha čaj.
  • Voće i povrće - šargarepa, krompir, brokoli, jabuke spadaju u grupu vlaknaste, lako svarljive hrane i najčešće ne izazivaju dodatne tegobe.
  • Med - na primjer manuka med, ali i svi ostali.
  • Ulja i namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama - maslinovo, ulje lana, lanene semenke, losos i tunjevina.
  • Hrana koju je potrebno izbjegavati - sva prerađena, pržena, dimljena, masna, kisela i veoma začinjena.


Takođe, za liječenje heliko bakterije propisuju se od strane doktora specijalni antibiotici i probiotici, a ono traje oko dvije nedjelje. Međutim, kako je se sve više danas, a zbog neadekvatne upotrebe antibiotika, suočavamo se sa rezistencijom na tu vrstu lijekova.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:34
UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop