Nutricionistkinja otkriva koje sezonske namirnice treba da jedemo u ovo doba godine.
Doktori i nutriconisti često preporučuju konzumiranje sezonskih namirnica, one koje bi trebalo da jedemo u datom godišnjem dobu. Proljeće je sa sobom donijelo izobilje zdravih namirnica, te je korisno da ih na vrijeme iskoristimo.
Dijetetičarka Kara Harbstrit otkrila je koje bismo tri namirnice trebalo češće da uvrstimo u ishranu već ovog aprila. Na prvom mjestu tu je avokado.
Avokado
Avokado je odličan izvor masnoća korisnih za srce, sadrži više vlakana i ostalih hranljivih materija koji pomažu u boljem radu srca. Kako prenosi Eating Well, jedna četvrtina avokada sadrži 2,5 grama zasićenih vlakana. Masti u avokadu pomažu u apsorpciji vitamina koji se tope u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K.
Špargle
Špargle su sezonsko povrće koje često preporučuju mnogi dijetetičari i nutricionisti. Sadrže vlakna, proteine i vitamin K koji jača kosti, a osiguravaju i vitamine A i C, te kalijum i fosfor. Osim toga, dijetetičarka Kara Harbstrit ističe da su špargle "dobar izvor prebiotičkih vlakana, koja su važna za hranjenje dobrih bakterija u crevima".
Rotkvice
Tu su i nezaobilazne rotkvice. Idelane za pravljenje različitih salata ili jednostavno možete samo da ih grickate. Iako se mogu pronaći tokom cijele godine, dijetetičarka ističe da su najbolje u proljeće. Mogu se jesti sirove ili pečene, a sadrže vlakna, kalijum i vitamin C.
(MONDO)