• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najzdraviji doručak: Pun probiotika, smanjuje upale i rizik od nastanka dijabetesa (VIDEO)

Autor Tamara Veličković

Čuveni doktor Tim Spektor otkrio je koji doručak jede svakog dana.

 Najzdraviji doručak po preporuci doktora Izvor: Shutterstock

Čuveni doktor Tim Spektor, koji je jedan od najpoznatijih i najcitiranijih naučnika na svijetu na društvenim mrežama podijelio je recept za doručak koji naziva "superhranom". Tvrdi da može blagotvorno da utiče na zdravlje cijelog organizma. Među bolestima kojima može da pomogne, naveo je zapaljenja u tijelu, dijabetes i artritis.

Uprkos svakodnevnim naporima da održi raznovrsnost u ishrani, njegov doručak uvijek ostaje isti. Brz je, lak i pun biljaka i probiotika koji su važni za zdravlje crijeva. Riječ je o mješavini jogurta, kefira, borovnica (kupina ili malina) i orašastih plodova, naveo je doktor u snimku u kojem je pokazao kako ga priprema.

Zašto doručak dr Spektora tako dobro utiče na zdravlje?

Odgovor na ovo daje drugi stručnjak, dijetetičar dr Majkl Mozli. Naučna istraživanja su pokazala da proizvodi poput kiselog kupusa i kefira mogu značajno da smanje upale, ublaže bol i poboljšaju zdravlje.

"Popunjavanje mikrobiote crijeva mikrobima takođe može da ublaži bol. U kontrolisanom ispitivanju, od 500 pacijenata sa osteoartritisom je zatraženo da piju dvije porcije mlijeka dnevno koje sadrži bakterije Lactobacillus. Poslije šest mjeseci, prijavili su manje bolova i ukočenost u koljenima, a analize krvi su pokazale smanjene znakove upale", objasnio je dr Mozli.

Pored toga, bobičasto voće pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, smanjenju šećera i insulinskih skokova poslije jela, smanjujući rizik od pojave insulinske rezistencije. Orašasti plodovi su poznati po svojim svojstvima za poboljšanje zdravlja. Erik Arnesen, naučnik i jedan od glavnih autora studije koja je istraživala benefite orašastih plodova, rekao je: "Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, što je oko 30 grama, imaćete 20 do 25 odsto manji rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop