Dijetetičarka otkriva koliko puta smijete da jedete ribu tokom odmora, koju da naručujete i izbegavate.
Da li vodite računa o vrsti ribe koju naručujete u restoranima na moru? Trebalo bi da znate koliko puta smijete da je pojedete dok ste na odmoru, koja riba je preporuka stručnjaka, a koja vrsta se radije ne savjetuje. Dijetetičarka Karolina Topoloska otkriva sve što treba da znate ako ste ljubitelj ribljih restorana.
"Preporuka je da ribu najčešće jedete otprilike 2 do 3 puta nedjeljno. Važno je da znate da su izvor visokokvalitetnih proteina i polinezasićenih masnih kiselina, koje pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Posebnu pažnju treba da obratite na masne ribe kao što su losos, šaran i skuša. Naravno, riba sadrži i vitamine i minerale. Način priprema je takođe biti važan. Da bi riba bila što bolja po zdravlje, odlično je da se sprema na pari ili dinsta bez prethodnog prženja", rekla je dijetetičarka.
Kada je u pitanju kupovina ribe, dijetetičarka preporučuje da izaberete pouzdane izvore. To mogu da budu lokalni i preporučeni ribari ili sertifikovani prodavci. Nažalost, istina je da baltička riba može da sadrži teške metale.
"Istraživanje koje sam imala prilike da pročitam, pokazalo je da su atlantske ribe bolji izbor od baltičkih. Trudnice ne bi trebalo da jedu ribu iz Baltičkog mora. Zbog toga je veoma važno da izaberete pravo mjesto kada želite da kupite ribu na moru. Zatim obratite pažnju na njen izgled i miris. Čuvanje ribe na ledu takođe je od ključne važnosti", rekla je dijetetičarka.
Tilapija, pangasius, baltički losos i tuna mogu da imaju najveći sadržaj teških metala, kao što su živa ili dioksini. Iverak ili smuđ su mnogo bolji izbor. Kada su u pitanju dimljeni proizvodi, dijetetičarka je upozorila da ne zaboravite da sadrže velike količine soli.
(MONDO)