• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbunjuje vas bijela pjena na medu? Hajde da jednom za svagda razjasnimo šta znači

Autor mondo.rs

Na šta ukazuje bijeli premaz na medu koji izgleda kao pjena?

 Zbunjuje vas bijela pjena na medu Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovaj znak može da izgleda zabrinjavajuće na prvi pogled. Malo ljudi zna da je to prirodan efekat proizvodnje, koji obezbjeđuje visok kvalitet proizvoda. Kada se med tokom proizvodnje sipa u tegle, male količine vazduha ulaze u njegovu strukturu i zatim se akumuliraju na površini u vidu sloja mjehurića.

Ovoj pjeni mogu da se pridruže čestice pčelinjeg voska, polena ili propolisa - svi ovi prirodni sastojci dolaze direktno iz košnice. Stvaranje bijele pjene je naročito česta pojava kod meda koji nije termički obrađen. Štaviše, prisustvo ove pjene često ukazuje na to da proizvod ostaje blizak svom prirodnom obliku.

Med nije prigrijan ili pretjerano filtriran, tako da zadržava svoje enzime, vitamine i svojstva koja unapređuju zdravlje. Pjena na medu je prirodna pojava i nije razlog za brigu, uvjeravaju iskusni proizvođači meda. Za pažljive potrošače takvi detalji su važni. Industrijska proizvodnja meda, koja podrazumijeva intenzivno filtriranje i zagrijevanje, eliminiše većinu čestica voska i ostataka polena. Iako efekat djeluje više "estetski", bistri med je lišen nekih enzima odgovornih za njegovo antibakterijsko i antioksidativno dejstvo.

Izvor: fotografci2019/Shutterstock

Prirodni med sa bijelom pjenom, bogat sastojcima kao što su invertaza i glukoza oksidaza, izbor je ljudi koji cijene autentične proizvode - one koji su najbliži darovima prirode. Pjenasti sloj ne mijenja ukus meda, a često može da bude i dodatni dokaz njegove jedinstvenosti, nastao zbog manjih razlika u sastavu nektara, u zavisnosti od godišnjeg doba ili vrste pčela.

Za mnoge ljude, pitanja vezana za bezbjednost potrošnje izazivaju najviše pitanja. Stručnjaci uvjeravaju: u većini slučajeva, pjena je potpuno sigurna. Ipak, treba obratiti pažnju na miris meda - ako ima kiselkastog, sirćetnog mirisa, to može da bude znak početka procesa fermentacije usled grešaka u skladištenju. U takvim situacijama, bolje je konsultovati prodavca proizvoda.

Sa netaknutim mirisom i strukturom, bela pena ne bi trebalo da izaziva zabrinutost. Može da se pomeša sa medom ili, za one koji više vole bistrinu, lako se uklanja kašikom. Bez obzira na izbor, zdravstvene vrednosti proizvoda su u potpunosti očuvane.

(MONDO.RS)

Povezano

Tagovi

med

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop