• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Xiaomi pretekao Apple, Samsung i dalje vodi

Autor Marko Čavić

Objavljeni su rezultati prodaje telefona za treće tromesečje 2020. godine i ima dosta iznenađenja.

 Xiaomi pretekao Apple, Samsung i dalje vodi Izvor: MONDO / OnePlus

Da će Xiaomi preteći Apple na broju tri svetskih najvećih proizvođača telefona bilo je naznačeno s prvim preliminarnim rezultatima Q3 2020 analize tržišta (jul, avgust i septembar).

Tokom trećeg tromesečja desili su se značajni pomaci, ali generalno je tržište mobilnih telefona po Gartner istraživanju palo za skoro šest odsto, što je više, nego što je planirano s početkom pandemije virusa korona - izgleda da će se tržište oporaviti teže, nego što su analitičari isprva mislili.

Samsung kompanija ostala je broj jedan. Prodao je 2,2 odsto više telefona u odnosu na Q3 2019 i drži oko 22 procenta globalnog tržišta. Huawei je ostao na drugoj poziciji, jer je prodao 51,9 miliona telefona tokom pomenuta tri meseca, ali je to pad od 21,3% u odnosu na isti period 2019. godine, što se odrazilo i na tržišno učešće - Huawei sad ima 14,1% globalnog tržišta u odnosu na 16,9 lane.Najveći proboj napravila je druga kineska kompanija - Xiaomi.

Xiaomi je pretekao Apple prodavši za tri meseca 44,41 milion telefona, što je rast od 34,9 procenata u odnosu na posmatrani period prošle godine. Kompanija je tržišno učešće globalno povećala sa 8,5 na 12,1 procenat. Ovo je bilo taman dovoljno da Xiaomi pretekne Apple, koji je pao za svega 0,6 procenata, uz prodaju svega 240.000 iPhone komada manje, nego 2019. godine. Tako je tržišno učešće kompanije iz Kupertina palo sa 11,1 na 10,5% i to je dovoljno da Apple bude broj četiri trenutno.

OPPO je takođe pao, za 2,3 procenta, ali je zadržao petu poziciju.

Ono što analitičari predviđaju za poslednji kvartal 2020. godine je “odmazda“ Apple kompanije, jer se novi iPhone 12 telefoni prodaju odlično, čak iznad očekivanja. Početkom februara znaćemo da li je Xiaomi uspeo da zadrži broj tri, ali i koliko je tačno da se iPhone tako dobro prodaje.

Ono što ide na ruku američkoj kompaniji jeste “tajac“ drugih proizvođača - Samsung nema nove modele, Huawei Mate 40 serija je ograničeno dostupna u svetu, Xiaomi je, takođe ispucao sve svoje adute, mada ima odličnu i konkurentnu ponudu u svim kategorijama, ali je POCO sad odvojen brend, kao i HONOR što je odvojen od Huawei kompanije, pa ostaje da se vidi da li će se prodaja ovih uređaja računati već kao odvojena ili će se i dalje sabirati sa Xiaomi i Huawei prodajom.

HUAWEI P smart 2021 video (MobIT)
Izvor: Upcoming Phone

(MONDO / Gartner)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS