• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijamant među telefonima do 189 evra: Besprijekoran dizajn, 5 kamera, brdo memorije i odlična cijena (FOTO, VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Kompanija HMD Global predstavila je poslednji model u 2020. godini, koji nas je oduševio pre svega - dizajnom! Pogledajte novi Nokia telefon!

 Dijamant među telefonima do 189 evra: Besprijekoran dizajn, 5 kamera, brdo memorije i odlična cijena (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO / Nokia

Nokia 5.4 je vrlo neobičan uređaj svoje klase.

Izgleda fantastično i nekako futuristički u plavoj i ljubičastoj boji s prepoznatljivim kamerama u kružnom isečku sa zadnje strane, što ga odmah izdvaja od konkurencije tog cenovnog ranga.

Dizajn je inspirisan polarnom svetlošću (Aurora Borealis) i prepoznatljivim nordijskim uticajem, a kućište je napravljeno od čvrstog polikarbonata, koji je sa zadnje strane poliran do visokog sjaja i ima 3D efekat nazubljenosti. Zbog neobičnog izgleda, koji prate moćne opcije, HMD Global interno zove ovaj mobilni uređaj “dijamantom među modernim telefonima“.

Nokia 5.4 koštaće od 189 do 219 evra u zavisnosti od regiona u kojem se prodaje i koje su joj specifikacije memorije, a dolazi sa unapređenim karakteristikama, koje su korisnici Nokia 5.3 telefona voleli. Telefon u kutiji stiže sa zalepljenom zaštitom preko ekrana, a u prodaji će biti i brzi punjač od 18 vati, koji može da zameni onaj od 10, koji se isporučuje sa telefonom.

Ekran je IPS LCD, HD+, odnosno rezolucije 720 x 1.560 piksela i to je jedina zamjerka, koju bismo mogli da imamo na njega, jer se u klasi već odavno prodaju Full HD uređaji. Ipak, tim HMD Global kompanije pažljivo je analizirao potrebe korisnika i u odnosu na njih riješio da bi Full HD ekran bio nepotrebno trošenje resursa, a uticao bi i na performanse, pa su ostali pri HD+ izboru, koji je unaprijeđen. Ekran je dijagonale 6,4 inča, odnosa stranica 19:5.9 i osvetljen sa do 400 nita. Ima poboljšan odziv na komande i osvježavanje od 60 Hz, a zahvaljujući hardveru odličan je za igranje igara.

Nokia 5.4 ima Qualcomm Snapdragon 662 čipset, sa nekoliko memorijskih konfiguracija 4 GB + 64 GB ili 4/128 i 6/64 GB, uz microSD podršku za kartice do 512 GB i Dual SIM sa dve nano SIM kartice. Softver je Android 10, koji će u Q1 2021. godine biti nadograđen na Android 11, a potom i na Android 12 kad za to dođe vrijeme. Uz to stiže i tri godine mesečnih Google i drugih ispravki i zakrpa za Android One program, kojem i ovaj model pripada. HMD Global kompanija, dom Nokia telefona, posebno je ponosna na treću generaciju AI mogućnosti, koje doprinose pametnijoj optimizaciji autonomije baterije, unapređenju korišćenja telefona tokom vremena i kvalitetnijem multitasking radu, koji je danas izuzetno važan korisnicima.

Kamere su na zadnjem dijelu čak četiri. Primarna ima rezoluciju od 48 MPx i Quad Bayer tehnologiju za unapređenje kvaliteta fotografija, koja četiri susjedna piksela pretvara u jedan veliki dajući fotkama više svjetla, manje grešaka i veću oštrinu. Odmah do nje je tzv. boke kamera rezolucije 2 MPx, koja služi za portretisanje i mjerenje kadra, dok su tu još i ultraširoka kamera rezolucije 5 MPx i makro kamera rezolucije 2 MPx.

Nokia je sa nama podelila i jednu nesvakidašnju zanimljivost, a to je da je rezolucija primarne kamere u setu od četiri, 48 MPx čak 162 puta bolja od prvog Nokia telefona sa kamerom (Nokia 7650)!

Zajednički kamere koriste mogućnosti novog procesora za obradu fotografija Spectra 340 ISP, koji omogućava da se slike okidaju bez kašnjenja - onog trenutka kad se pritisne ekran ili dugme za okidanje hvata se isti taj trenutak kamerom. Osim toga kamera ima stabilizaciju kadra, snima video Full HD rezolucije pri 60 fps i koristi Nokia tehnologiju snimanja OZO AUDIO zvuka visokog kvaliteta. Dalje, kad je o snimanju sadržaja reč, korisnicima je na raspolaganju novi Cinema režim. Ova funkcija snima 24 fps (standard filmske industrije) i omogućava snimanje sadržaja u bioskopskom formatu od 21:9. Kad je snimak završen, opcije profesionalne korekcije boja mogu da obezbijede unaprijeđen, čak holivudski izgled snimljenim video klipovima.

Selfi kamera je ugnežđena u mali otvor sa leve strane ekrana i koristi se za, osim selfi fotografisanje, i za otključavanje telefona skeniranjem lica.

Baterija kapaciteta 4.000 mAh optimizovana je tako da traje do dva dana bez punjača, a na raspolaganju će biti i nekoliko novih punjača, koji se kupuju posebno i automobilskih dodataka, koji omogućavaju duže i bolje iskorišćenje telefona i na putu.

Nokia 5.4 telefon ima NFC podršku za plaćanje kroz Bluetooth v4.2, omogućava mrežne servise do najnovije LTE (VoLTE) konekcije, ima Wi-Fi 2,4 GHz bežičnu vezu, GPS/AGPS, GLONASS, BDS, Galileo opcije za pozicioniranje, USB Type C (2,0) i 3,5 milimetara priključak za slušalice. Naravno, tu je i FM radio, kojem sluške služe i kao antena.

Novi Nokia telefon biće dostupan već početkom 2021. godine, a osim unaprijeđenog sistema i sjajnog dizajna, možete da računate i na aplikaciju Google Assistant, koja će vam pomoći kad god vam je to potrebno - samo recite “Hey Google”!

Pogledajte slike i video telefona i javite nam utiske!

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS