• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitanja indijskog ministra za WhatsApp na koja svi čekamo odgovore

Autor Miloš Delević

Kompanija WhatsApp je potrošila više od 100.000 evra kako bi uticala na tamošnje javno mnjenje.

 Pitanja indijskog ministra za WhatsApp na koja svi čekamo odgovore Izvor: MONDO portal

Kompanija WhatsApp se već nedjeljama bori da umanji štetu koju je sama sebi nanijela sa novim uslovima korišćenja.

Mogli ste da čitate na našem portalu razne pokušaje i na koje načine je ta kompanija pokušala da iskontroliše štetu, najupečatljivij primjer toga je kada su izdvojili više od 100.000 evra za naslovne strane novina u Indiji, a sve kako bi objasnili tamošnjim korisnicima da nema razloga za brigu.

Kako je Indija jedno od najvećih tehnoloških tržišta u svijetu, kompanija Facebook koja u toj zemlji ima velike projekte, nije htjela da okrene javnost protiv sebe. Tamošnji mediji prenose da je ministar elektronike i informacionih tehnologija te zemlje zatražio od kompanije WhatsApp da u potpunosti povuče odluku o novim uslovima korišćenja, prenosi Aninews.

Mi vas još jednom podsjećamo da su nova pravila odložena za svega nekoliko mjeseci, a sasvim je moguće da će pod iznenađujućim pritiskom tamošnje vlade, Facebook biti primoran da u potpunosti odustane od te ideje. Oni su lično napisali pismo predsjedniku WhatsApp kompanije Vilu Katkartu, u kom traže da razmotri odluku o privatnosti informacija, slobodi govora i sigurnosti podataka

"Svaka jednostrana promjena u WhatsApp uslovima korišćenja i privatnosti nije fer i nije prihvatljiva" - ističu oni u tom pismu koje više djeluje kao molba nego kao direktiva. Dotakli su se i činjenice da nova pravila neće važiti za članice Evropske unije. Kako Indija ima najveću korisničku bazu na WhatsApp aplikaciji u svijetu, oni smatraju da je ovakvim postupkom pokazano nepoštovanje prema građanima te zemlje.

Oni su potom postavili 14 pitanja/zahtjeva toj kompaniji, a mi smo izdvojili najvažnija.

  • Da otkriju tačne kategorije podataka koje WhatsApp prikuplja od korisnika u toj zemlji.
  • Da navedu detalje o dozvolama i saglasnosti korisnika koje aplikacija WhatsApp, kao i njeni uslužni programi, traži od korisnika a koje se tiču funkcionisanja i pružanje određene usluge.
  • Da li WhatsApp vrši profilisanje indijskih korisnika na osnovu njihove upotrebe aplikacije? Kakva je priroda profilisanja?
  • Razlike u uslovima korišćenja WhatsApp aplikacije u Indiji i u drugim zemljama.
  • Detalji politike zaštite podataka, politike bezbjednosti podataka, politike sajber bezbjednosti, politike privatnosti i politike šifrovanja.
  • Da li WhatsApp aplikacija dijeli podatke sa drugom aplikacijom ili poslovnom jedinicom iste kompanije ili povezanih kompanija? Podijelite detalje o protoku podataka između ovih aplikacija, poslovnih jedinica ili povezanih kompanija.
  • Da li WhatsApp aplikacija skuplja informacije o drugim aplikacijama koje se nalaze na mobilnom uređaju korisnika? Ukoliko je odgovor potvrdan, koje to informacije bilježi i koja je svrha prikupljanja i koristi podataka drugih aplikacija?
  • Da li je kompanija ili aplikacija omogućila trećoj stranci da pristupi ličnim podacima korisnika? Ukoliko je to slučaj, podijelite sve detalje!

Da li vi i dalje koristite WhatsApp?

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS