WhatsApp briše naloge: Šta će se zaista desiti, ako odbijete da dijelite svoje podatke sa Facebook mrežom | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

15. maja počinje

WhatsApp briše naloge: Šta će se zaista desiti, ako odbijete da dijelite svoje podatke sa Facebook mrežom

Autor Dušan Volaš
Autor Dušan Volaš

Evo šta će se tačno dogoditi poslije 15. maja!

Izvor: Mondo / WABetaInfo, YouTube/ Printscreen/ ColdFusion

Tokom januara izbila je prava pometnja u vezi sa WhatsApp aplikacijom zbog novih uslova poslovanja te kompanije u Facebook vlasništvu i novih opcija privatnosti.

Korisnici su se razbjesnili, jer je WhatsApp poručio da će svi korisnici morati da pristanu da dijele podatke sa Facebook mrežom iz te aplikacije ili će im korišćenje aplikacije biti zabranjeno.

U WhatsApp timu su nakon negodovanja rekli da oni samo žele da ponude bolje servise korisnicima i da su njihove prepiske i pozivi svakako šifrovani i bezbjedni. Sve bi to možda i prošlo da ta aplikacija nije uhvaćena i u laži baš u to nemilo vrijeme za nju.

WhatsApp tim je tvrdio da ne prate poziciju korisnika i da ih ne lociraju, ali se ispostavilo da to nije tačno, a dokazano je da je aplikacija dijelila i te podatke sa Facebook mrežom. Zbog svega toga WhatsApp je primjenu novih uslova pomjerio za više od tri mjeseca, kako bi imao dovoljno prostora da korisnicima objasni tačno o čemu se ovdje radi.

Ljudi su vrlo brzo počeli da prelaze na Telegram i Signal, rjeđe i na Viber, a kompanija je morala da reaguje brzo i obrazloži šta se tačno dešava kad neko odbije nove uslove poslovanja i privatnosti.

I ovde je riječ upravo o tome. WhatsApp je objavio u zvaničnom saopštenju da će svi korisnici, koji budu odbili nove uslove poslovanja i privatnosti nakon 15. maja i dalje moći nekoliko nedjelja da primaju WhatsApp pozive i obavještenja o porukama, ali neće biti u mogućnosti da čitaju poruke ili da šalju poruke iz aplikacije. Ukratko - kad vas pozovu imaćete šta da radite, sve ostalo će ostati na bazi informisanja - samo ćete znati da su poruke od nekog stigle, ne i da ih pročitate ili odgovorite na njih.

Nejasno je šta će se dogoditi nakon toga, ali WhatsApp ima novu politiku brisanja naloga, koji su bili neaktivni makar 120 dana i vjerovatno ćete biti obuhvaćeni tom politikom tj. kao takav nalog, ako odbijete nove uslove. To znači da će vam poslije tog vremena nalog biti ukinut i, ako se ponovo prijavite na njega svakako ćete morati da pristanete opet na nove uslove, koji će tad već biti standard.

WhatsApp već šalje podatke u Facebook!

Suprotno uvreženom mišljenju, WhatsApp godinama dijeli metapodatke s Facebook matičnom kompanijom, jedine nove stvari, koje će WhatsApp dodatno slati nakon ovog ažuriranja jesu podaci o plaćanju i transakcijama, kako bi Facebook mreži pomogao da bolje cilja vaše oglase na svojim različitim uslugama - Instagram, Messenger, mreži Facebook i WhatsApp, naravno.

Plaćanja i transakcije putem WhatsApp-a na većini tržišta, na kojima aplikacija posluje, još uvijek nisu ni aktivirani kao servisi, pa bi trebalo da znate da te aplikacije WhatsApp i neće moći da dijeli ni sa kim, makar ne dok te opcije ne stignu i kod nas.

Svakako, ako toliko ne volimo Facebook, možda bi prvo trebalo da prestanemo da koristimo Messenger, koji sve već ionako dijeli sa Facebook mrežom, a i nema end-to-end enkripciju podataka, kavu WhatsApp, ipak ima.

Šta vi kažete na sve ovo?

(mondo.rs)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS