• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najpopularnijih aplikacija sadrži opasne stvari, koje moraju biti isključene!

Autor Marko Čavić

Sigurnosne kompanije potvrdile prisustvo opasnih tracker-a!

 Jedna od najpopularnijih aplikacija sadrži opasne stvari, koje moraju biti isključene! Izvor: Mondo / Goran Sivački

LastPass jedna od najpopularnijih aplikacija za čuvanje bilo kakvih digitalnih tajni i sinhronizaciju lozinki između laptop, tablet ili telefonskih uređaja na svim platformama.

Popularnost je stekla i pre, a posebno tokom 2016. godine, kad je korišćenje ovog servisa postalo gotovo potpuno besplatno za većinu korisnika.

Nažalost, aplikacija, kojoj bi sigurnost podataka trebalo da bude beskompromisni cilj uhvaćena je, uz dokaze, da sakuplja podatke i šalje ih trećim stranama putem Android aplikacije. Ovo je istražila i potvrdila nemačka sajber sigurnosna kompanija Exodus, koja je pokazala da u okviru LastPass-a postoji čak sedam ugrađenih tracker-a (pratioci aktivnosti korisnika u pozadini), što je neverovatno loša stvar i za korisnike i za samu aplikaciju tj. kompaniju!

Istina je i da LastPass omogućava svima da isključe praćenje (hej, ko bi se uopšte setio da tako nešto radi u ovoj vrsti aplikacije?!), ali sama činjenica da jedna ovakva aplikacija sadrži tracker-e stavlja je ne samo na stub srama, nego i osude! LastPass pomoću sedam tracker-a sakuplja podatke o broju telefona, Google ID za oglašavanje, informacije o uređaju, podatke o mobilnom operatoru ili više njih, ako je Dual SIM telefon u pitanju, vrstu LasPass naloga itd.

Četiri tracker-a su namenjena kompaniji Google i njenoj Analytics opciji za analizu korisničkog ponašanja, dok su tri trackera, po jedan rezervisani za kompanije AppsFlyer, MixPanel i Segment, koje obrađuju podatke o korisnicima u cilju plasiranja uskoprofilisanih reklama i oglasa.

Predstavnik kompanije LastPass za štampu je rekao da svi tracker-i služe da bi korisnicima obezbedili kvalitetnije i bolje korišćenje aplikacije i obećali su da neće deliti osetljive podatke s trećim stranama. Da im ne biste verovali na reč otiđite do Privacy menija i isključite svih sedam tracker-a, kako biste im onemogućili da prikupljaju i šalju podatke o vama bilo kome!

LastPass Security Dashboard video (MobIT)
Izvor: LastPass

Šta je tačno LastPass aplikacija

LastPass koristite za čuvanje svih lozinki: Facebook, GMail, Twitter, ulaz na sajtove, muzičke pretplate (Deezer, recimo), za otključavanje aplikacija, fajlova, čuvanje ličnih dokumenata… Smislite Master Password i samo njega pamtite, sve ostalo ukucajte jednom i LastPass će vam preuzeti brigu o lozinkama zauvek ili će za vas generisati najpouzdaniju moguću lozinku

Sve što LastPass čuva je enkriptovano, nalazi se u “oblaku“ i aplikacija ne zna šta čuva, jer sve pohranjuje u takvom obliku, da niko to ne može da zna, osim onoga ko ima tzv. Master Password, a to ste, naravno - vi!

Šta je LastPass aplikacija video (MobIT)
Izvor: LastPass

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS