• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo nam je još (samo) milijardu godina na Zemlji?

Autor Vesna Kerkez

Tim istraživača NASA je objavio istraživanje koje kaže da će Sunce za nešto više od milijardu godina da sagori sav kiseonik na Zemlji

sunce
Izvor: Youtube/NASA

Nakon modelovanja algoritma i pokretanja simulacije više od 400 hiljada puta, tim istraživača NASA došao je do zaključka da će oko godine 1.000.002.021. Sunce sagorjeti sav kiseonik i tako uništiti sav život na Zemlji.

Prema istraživanju, proces deoksidacije se ne može izbjeći usljed stalnog povećanja radijacije Sunca. Proces modelovanja je jako kompleksan i kao takav nije apsolutno precizan jer zavisi od geološke i biološke evolucije, koje značajno mogu uticati na ishod. Zato je usvojen stohastički pristup sistema koji se slučajno mijenja tokom vremena, kako bi se dobili što precizniji mogući podaci o održanju života u atmosferi sa kiseonikom.

Naravno, ovaj model ne može u obzir da uzme klimatske promjene koje pravi čovjek, jer je to nepoznata varijabla. S druge strane, predviđanje godine kada će Sunce uništiti našu planetu je jednostavno zbog stanja naše zvijezde koja se ne mijenja mnogo.

Možda će vas zanimati:

Loša vijest je da će ovim tempom naša planeta biti nepovoljna za život mnogo prije godine 1.000.002.021. ukoliko ne budemo dovoljno pametni da otkrijemo način da ne uništavamo planetu na kojo živimo. E onda ćemo imati još oko milijardu godina da smislimo kako da stabilizujemo Sunčevo zračenje prije nego što nam sagori sav kiseonik.

Cijelo istraživanje tima na čeli sa profesorom Kazumi Osakijem je dostupno na ovom linku.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS