Da vas telefon ne uhodi: Evo kako da izbrišete lokacije | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vijesti

Da vas telefon ne uhodi: Evo kako da izbrišete lokacije

Autor Vesna Kerkez
Autor Vesna Kerkez

Da li ste primijetili kako vaš telefon zna kada se vraćate sa posla ili kada idete kući?

Izvor: YouTube/ Printscreen/ The Apple Circle

U ovom trenutku, ideja o privatnosti u digitalnom svijetu mnogima verovatno zvuči kao farsa.

Kako zajedno sve više učimo o mobilnim telefonima i novim uređajima, to sve više uviđamo na koje sve načine proizvođači novih tehnologija prate svoje korisnike. 

U nekim slučajevima i sami ostanemo zabezeknuti, te nam ni na kraj pameti ne padne ideja kako se mobilni telefoni koriste "protiv" korisnika. Ni iPhone telefoni ništa nisu drugačiji, iako iz te kompanije propagiraju privatnost korisnika. Čak i bez aplikacija koje su poznate po prikupljanju podataka, "recimo Facebook", iPhone je i više nego dobar u praćenju aktivnosti korisnika.

Telefon kompanije Apple ima skrivenu mapu na kojoj bilježi gdje ste sve bili, a u nastavku teksta možete videti kako pristupiti istoj, dok su tu i dodatni koraci kako je isključiti!

Ne postoji tajna lokacija koju možete da sačuvate od iPhone telefona

Da li ste primijetili kako iPhone automatski uključi upustva do vašeg posla kada uđete u svoje vozilo ili kako zna kada se vraćate kući?

Možete da pretpostavite da je riječ o lokaciji, to jest o takvim tipovima usluga. Ono što mnogi ne znaju je to da iPhone pored običnih lokacija ima posebnu i dublju (sa više vaših privatnih podatka) opciju koja se zove Significant Locations.

Kako pristupiti toj opciji?

  • Otvorite podešavanja vašeg iPhone uređaja
  • Kliknite na Privacy
  • Izaberite Location Services opciju
  • Tapnite (Kliknite) na System Services
  • Skrolujte dole dok ne nađete opciju Significant Locations,pa potom kliknite na nju

Kada unesete vašu šifru ili putem FaceIDbiometrijske zaštite pristupite toj opciji, vidjećete listu posjećenih lokacija. Pojedine mogu da izgledaju čudno, ali to je zato što ne precizira uvijek tačnu lokaciju, prenosi Komando. Kada uđete na neko mjesto, otvoriće vam se stranica sa više detalja, uključujući mapu gdje misli da ste bili. Čak i kada ne pogodi tačno u metar, obično bude to područje.

Možete da je isključite

Ponovite prethodni korak, a u opciji Significant Locations ćete primijetiti novu opciju Clear History koja će izbrisati sve vaše "tragove". Ukoliko želite da izbrišete pojedinačne lokacije, primijetićete u istom prozoru listu posećenih lokacija, potom izaberite onu koju želite da izbrišete (tu stoji i kada ste posjetili to mesto, to jest tačno vrijeme). U gornjem desnom uglu se nalazi opcija Edit odakle možete da izbrišete tu lokaciju.

Zašto nas telefon ovako prati?

Kako sam Apple ističe, ova opcija postoji kako bi vaš uređaj naučio sva važna mjesta koja posjećujete, a sve da bi telefon pružio korisniku personalizovane usluge, poput prediktivnog usmjeravanja saobraćaja i poboljšane Photo Memories opcije. Iako on nema lošu namjeru, sigurno se čini kao narušavanje privatnosti, te možete da zamislite scenarije ukoliko neko pristupi tim podacima.

Ipak, Apple ističe da apsolutno niko ne može da pristupi tim podacima koji su povezani sa vašeg uređaja na njihov cloud sistem, pošto su ti podaci enkriptovani. To znači da ukoliko vam ne ukradu telefon i šifru, niko ne može da pristupi vašim sačuvanim lokacijama, što je olakašavajuća okolnost.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS