• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne nasjedajte na podvalu: Priča da je popularna iPhone aplikacija stigla na Android je prevara

Autor Dušan Volaš

Opasan malver koji krade kredencijale (login podatke, korisničko ime, lozinke...) korisnika društvenih mreža kao što su Twitter, Facebook, WhatsApp i mnogih drugih.

 Ne nasjedajte na podvalu: Priča da je popularna iPhone aplikacija stigla na Android je prevara Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ BRIGHT SIDE

Posljednja društvena mreža koja je postala globalni hit je Clubhouse,a ona je trenutno dostupna samo za iOS uređaje.

Clubhouse se znatno razlikuje od već viđenih društvenih mreža, više djeluje kao podkast, te je upravo ona ugostila ljude iz svijeta tehnologije kao što su Bil Gejts, Ilon Mask i Mark Zukerberg.

Zato ne čudi da sajber kriminalci žele da iskoriste popularnost ove aplikacije, a sve kako bi žrtvama dostavili malver koji će potom ukrasti sve kredencijale ( tj. login podatke korisnika, korisničko ime, lozinke...) za pristup popularnim online servisima, otkrio je Lukas Stefanko, istraživač slovačke kompanije ESET koja se bavi internet zaštitom.

Kako Clubhouse funkcioniše na principu pozivnica i kako ne može svako da otvori nalog na ovoj društvenoj mreži, ova prevara je prerušena u nepostojeću Android verziju, dok se maliciozan paket servira putem internet stranice koja zaista djeluje kao zvanična stranica društvene mreže Clubhouse.

Trojan pod imenom BlackRock može ukrasti podatke korisnika sa više od 450 online servisa. Lista ovih platformi uključuje zaista popularne servise, od društvenih mreža, striming usluga, kripto menjačnica, do aplikacija za kupovinu. Na listi se između ostalog nalaze i Twitter, WhatsApp, Facebook, Amazon, Netflix, Outlook, eBay, Cash App, Coinbase, itd...

"Stranica deluje kao prava stvar. Da budem iskren, to je zaista dobra napravljena kopija legitimne Clubhouse stranice. Ipak, jednom kada korisnici kliknu Get it on Google Play, aplikacija će automatski biti skinuta na uređaj korisnika. Radi kontrasta, legitimne stranice bi vas uvijek uputile ka zvaničnoj Google Play Store prodavnici, nego što bi automatski i direktno skinuli Android paket (APK)" - otkriva Stefanko.

Jednom kada ovaj malver dospije na telefon, on će prilikom sljedećeg ulaska korisnika na neki servis ili društvenu mrežu zabilježiti i ukrasti sve informacije o prijavi, bukvalno kao da ste im predali te podatke na tacni. U ovom slučaju vam ne bi pomogla ni dvostruka verifikacija (2FA) preko SMS poruke, pošto ovaj malver može da presječe i tekstualne poruke.

Postoje par stvari na koje treba da obratite pažnju kada posjećujete takve stranice, možda i najbitnija je domen iste. Ovo je odlična prilika i da vam prenesemo nekoliko savjeta te kompanije za sigurnost vašeg uređaja:

- Koristite samo zvanične prodavnice kako bi skinuli aplikaciju na vaš telefon
- Budite oprezni koje vrste dozvola dodeljujete aplikacijama.
- Redovno ažurirajte svoj uređaj, idealno je da ga podesite da se automatski ažurira.
- Prije nego što skinete aplikaciju, istražite ko je napravio taj program i pogledajte pozitivne i negativne recenzije.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS