• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprez android korisnici: Opasan malver koji pelješi džep kruži internetom, zaštite svoj telefon uz ove savjete!

Autor mondo.rs

Pazite odakle skidate aplikacije!

 Oprez android korisnici: Opasan malver koji pelješi džep kruži internetom, zaštite svoj telefon uz ove savjete! Izvor: MONDO / Kaspersky

Cijeli izvorni kod Cerberus malvera procurio je na underground forumima i sada je besplatno dostupan sajber kriminalcima.

Analitičari iz kompanije Kaspersky su otkrili da su kreatori ovog trojanca pokušali da prodaju drugim kibernetičkim kriminalnim organizacijama svoj "produkt". Nakon što je ta prodaja neuspješno prošla, oni su napustili projekat i kod je postao dostupan svima.

Nivo infekcija Cerberus malverom se značajno povećala, naročito u Rusiji i Evropi. Cerberus je sofisticirani bankarski malver za Android, koji je prvobitno otkriven u ljeto 2019. godine, i od tada je aktivno distribuiran na MaaS (malver-kao-servis) osnovi širom različitih underground foruma. Sajber kriminalci koji su koristili ovaj bankovni malver kako bi pokrenuli napade na mušterije, su mogli da plate određenu svotu kako bi dobili proviziju na osnovu te pretplate. Sofisticiranost Cerberus malvera je podignuta na nove nivoe funkcionalnosti, na isti način kao što je slučaj sa Anubis malverom – još jednim primjerom bankarskog malvera za Android koji je postao javan krajem 2019. godine

Dubinska analiza infrastrukture je već otkrila sposobnost malvera da krišom šalje i krade SMS kodove, da otvara prilagođene overlay-eve za različite onlajn banke, i da krade 2FA kodove, uključujući one sa Google Authenticator aplikacije. Dodatne sposobnosti uključuju pristup kreditnoj kartici i kontakt informacijama korisnika, mogućnost preusmjeravanja poziva ili uplitanje u funkcionalnost mobilnog uređaja putem njegovih RAT funkcija, kao i automatsko odobravanje zahtjevanih dozvola kao dio atributa za autentifikaciju.

Kasperski nastavlja da istražuje prijetnje koja nova edicija Cerberus-a predstavlja, ali isto tako napominju da treba da se preuzmu mjere u međuvremenu! Kako bi se smanjile šanse za opasnost od strane ovog malvera, Android korisnici bi trebalo da skidaju aplikacije samo kod legitimnih radnji (kao što je Google Play Store), da ažuriraju svoj sistem i aplikacije, kao i da koriste Android antivirus kao dodatnu zaštitu.

Da li vi preduzimate mjere zaštite za vaš Android uređaj?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS